Tegenwoordig zijn er tal van verschillende wasmachines. En natuurlijk heeft iedere wasmachine weer zijn eigen specifieke eigenschappen. Wil je kosten besparen dan is het handig om na te gaan hoeveel energie het apparaat gebruikt. Tevens is het zo dat een zuiniger apparaat ook vriendelijker is voor het milieu. En ook wil je natuurlijk weten hoeveel geluid het apparaat produceert. En alle overige belangrijke punten hebben wij hieronder voor je op een rijtje gezet.
Top 5 beste wasmachines
- AEG L7FE794CBS ProSteam wasmachine
Deze wasmachine van AEG heeft een vulcapaciteit van maar liefst 8KG. Doordat deze wasmachine gebruik maakt van het stroomprogramma ProStream technologie worden kreukels en geurtjes verminderd. Het beschikt ook over het ProSense technologie wat er voor zorgt dat het wasgoed gewogen wordt en daarop wordt het waterniveau op aangepast voor het beste resultaat.
Ook beschikt de wasmachine over een Eco wasprogramma waardoor je tijd bespaart. Daarmee is deze wasmachine ook zuiniger.
Dankzij de vulcapaciteit is deze machine ook geschikt voor grotere huishoudens. Het menu is makkelijk bedienbaar en het beschikt ook over het start/tijd/uitstel programma waardoor je de wasmachine kunt laten draaien op de gewenste tijd. Deze wasmachine levert goede wasbeurten af waardoor je kleding zacht en glad uit de machine komt. Kortom een wasmachine die zeker is aan te bevelen en dat voor een scherpe prijs.
Pluspunten
+ Met een toerental van 1400 komt je was aardig droog uit de wasmachine
+ De machine is vrij stil, maakt weinig geluid tijdens de wasbeurten
+ ProSteam functie waardoor je kleding zonder kreukels uit de machine komt
+ Ruime trommel (9KG vulcapaciteit)
Minpunten
– Beschikt niet over automatische wasmiddeldosering
2. Haier HW80-B14636N
Je wast extra stil met deze Haier HW80-B14636N. En dit geldt zowel voor kleine als voor grote ladingen was. Met slechts 67 decibel zet je deze wasmachine met gemak vlakbij je slaap of werkkamer. Je zult merken dat je geen last hebt van de wasmachine. Het energielabel van deze wasmachine is A en dat maakt hem extra zuinig. Zo bespaar jij jaarlijks op je energierekening. Met behulp van startuitstel kun je zelf bepalen wanneer jij je was klaar wilt hebben. Je kunt zo je shirts en broeken direct aan na bijvoorbeeld je werk. Met de stoomfunctie worden moeilijke vlekken makkelijker verwijdert. Ook vermindert het de kreukels in je overhemd. Zo ben jij minder lang bezig met strijken! Het ABT materiaal in de automaat zorgt ervoor dat er geen bacteriën achter blijven in de wasmachine. Dit is wel zo fris. Coolblue heeft deze wasmachine uitgeroepen tot hun beste keuze product!
Pluspunten
+ Door de koolborstelloze Direct Motion motor was je extra stil met een geluidsniveau van slechts 67 decibel tijdens het centrifugeren
+ Zeer zuinige wasmachine met energieklasse A
Minpunten
– De bouwkwaliteit van deze wasmachine is basisklasse
3. Samsung WW90T534AAW Autodose
Deze super mooie en zuinige Samsung WW90T534AAW van de serie 5000 is een kei in het doseren van de juiste hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter. En dit komt doordat deze wasmachine beschikt over Autodose. Hierdoor gebruik je nooit te veel wasmiddel, waardoor je was langer mooi blijft. Het vulgewicht is maar liefst 9 kilogram in deze machine. We kunnen dit dus een zeer ruime trommel noemen. Grote ladingen was kun je in 1 keer wassen. Dit is zeker prettig wanneer je een groot gezin hebt. Voor beddengoed, ondergoed of handdoeken gebruik je het hygiënisch stoomprogramma. Je verwijdert hiermee bacteriën tijdens het wassen. Zo heb je dus ook minder last van allergie voor bijvoorbeeld huisstofmijt of dierenharen. SmartThings zorgt ervoor dat jij je wasmachine kunt koppelen aan je smartphone of tablet. Vanaf je smartphone maak jij dan de keuze uit je favoriete wasprogramma. Zeer hip en fijn in deze tijd dat alles digitaal is. Voor het milieu ben je ook nog eens zeer goed bezig met deze wasmachine. Coolblue heeft hem uitgeroepen tot beste groene keuze product! Wie wil dat nou niet?
Pluspunten
+ Autodose doseert je wasmiddel en wasverzachter automatisch, waardoor je wasgoed langer mooi blijft
+ Het Steam Wash programma wast extra hygiënisch door allergenen en bacteriën te verwijderen met behulp van stoom
+ Dankzij de ruime trommelinhoud van 9 kilogram doe je meer was in één keer
Minpunten
– Heeft geen AddWash deur om vergeten wasgoed toe te voegen.
– Beschikt niet over QuickDrive om je wasgoed tot 2 keer sneller schoon te wassen
4. AEG L8FE794CBV ÖKOMix UniversalDose
Grote ladingen wasgoed zijn voor deze AEG L8FE794CBV geen enkel probleem. Je kunt je wasmachine tot maar liefst 9 kilo vullen met wasgoed. Daarmee heb jij voldoende ruimte wanneer je regelmatig grote wasbeurten doet. Met de UniversalDose wasmiddellade is het nog makkelijker om wasmiddelpods te gebruiken. Je kunt de capsule makkelijk plaatsen in het vakje en deze AEG doet de rest voor je. De gerichte waterstralen zorgen ervoor dat het wasmiddel sneller oplost. Nare plekken behoren nu voorgoed tot het verleden. Met het ÖKOPower programma kun je een halve lading wasgoed snel schoon wassen. Na 1 uur wassen kun je dan weer je favoriete outfit uit de trommel halen. En met de ÖKOMix technologie verspreidt het water en het wasmiddel zich van boven je wasgoed en dit bespaart water en wast grondiger. Ook een belangrijk punt, deze wasmachine is verkozen tot Coolblue’s beste keuze product!
Pluspunten
+ Je hebt dankzij ÖKOMix technologie een nog schonere was, doordat de zeep zich gelijkmatig verspreidt
+ De UniversalDose wasmiddellade heeft een apart vak om wasmiddel pods sneller te activeren
+ Met de ProSteam stoomfunctie fris jij je kleding op en heb je minder strijkwerk
Minpunten
– Beschikt niet over AutoDose om je wasmiddel automatisch te doseren
5. Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0
Met deze Miele WSF 363 WCS PowerWash 2.0 kun je tot wel 8 kilogram aan wasgoed in een handomdraai schoon krijgen. Deze wasmachine komt het beste tot zijn recht bij een gezin met 2 tot 3 personen. Deze wassen kunnen in 1 keer gedaan worden. Miele heeft op deze wasmachine de Spin&Spray techniek gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de machine minder water verbruikt en dat je dus energie bespaart. Een vol wasprogramma duurt nooit langer dan 3 uur. Maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat je een kleine lading snel klaar wilt hebben voor dat feestje in de avond. Dit kan met het QuickPowerWash programma. Je wast namelijk een halve lading binnen 49 minuten schoon. Is die wollen trui je veel waard, gebruik dan de meegeleverde CapDosing capsules. Deze hebben een speciaal wasmiddel voor een bepaalde stof. Daarnaast bevatten ze precies genoeg voor 1 was!
Pluspunten
+ Naast je eigen wasmiddel kan je CapDosing wascapsules gebruiken die stoffen als bijvoorbeeld wol of zijde beschermen
+ Je bespaart met PowerWash 2.0 water en energie, doordat de wasmachine van bovenaf water over je wasgoed sproeit
+ Met het snelprogramma QuickPowerWash was je 5 kilogram kleding binnen 49 minuten schoon
Minpunten
– Beschikt niet over TwinDos om je wasmiddel automatisch te doseren
Verschillende soorten wasmachines
Wat we hierboven al hebben geschreven is dat er veel verschillende soorten wasmachines op de markt zijn. En deze hebben ook ieder hun eigen prijsklasse. Wij hebben een top 5 gemaakt waarvan wij vinden dat dit momenteel de beste wasmachines zijn en die ook zeer energiezuinig zijn. De merken die wij hebben in onze top 5 zijn: Samsung, Bosch, Haier en AEG.
Waterverbruik en engerielabel
In sommige gevallen zie je in de specificatielijst terug wat het waterverbruik is van de desbetreffende wasmachine. Ook wil dit nog wel eens staan bij testen die de consumentenbond heeft uitgevoerd. Over het algemeen hebben de meeste wasmachines een waterverbruik van ongeveer 10.000 liter per jaar. Zowel het vermogen als het waterverbruik zijn doorslaggevend voor het energielabel van een wasmachine.
Het vermogen
We kunnen wel stellen dat wasmachines veel vermogen verbruiken en meer stroom kosten dan je overige elektrische apparaten. Denk hierbij aan: stofzuigers, televisies en koelkasten. Deze apparaten gebruiken gemiddeld genomen z’n 1.000 watt. Wanneer een wasmachine een lager vermogen heeft hebben ze over het algemeen ook een lager toerental.
Toerental
Het toerental is zeer bepalend voor hoe droog jouw was uit de machine komt. We kunnen het toerental als volgt uitleggen: het toerental is het aantal toeren dat de centrifuge van een wasmachine in 1 minuut maakt. Wanneer we kijken naar een toerental van 1200 toeren per minuut, dan is dit meestal voldoende om je was aardig droog uit de machine te kunnen halen. Het maximale toerental wat een wasmachine kan hebben is 1600 toeren.
Geluidsniveau
Het geluidsniveau van een wasmachine wordt uitgedrukt in decibel. Mocht je op zoek zijn naar een stille wasmachine, dan bevelen wij een machine aan die 73 of minder decibel produceert. Alleen al een kleine stijging van 3 decibel betekent een verdubbeling van het geluidsniveau.
Trommelinhoud
De trommelinhoud of de capaciteit van een wasmachine is erg verschillend en bepaalt hoeveel was er per keer gewassen kan worden. Er zit hier een grote marge tussen. Er zijn machines van 5 kilogram tot machines van wel 17 kilogram. Ga je kijken naar een capaciteit van 5 tot 7 kilogram dan is dit voldoende voor een 1 of 2 persoonshuishouden. Wanneer je thuis met een gezin samenwoont met 1 of 2 kinderen heb je al gauw 7 tot 8 kilogram capaciteit nodig. En bij nog grotere gezinnen start het minimale aan capaciteit bij 8 kilo.
Afmetingen en grootte
Normaliter is een wasmachine 60 cm breed en maximaal 85 cm hoog. De diepte daarin tegen is vrij variabel en ook afhankelijk van de capaciteit van de wasmachine. De diepte kan 50 tot maximaal 70 centimeter zijn. Wij raden in sommige gevallen wel het gebruik van een bovenlader aan. Bij een bovenlader heb je het over een wasmachine waarbij je de was vanaf de bovenkant in de machine plaatst. Het nadeel hieraan is wel dat een bovenlader over het algemeen beschikt over minder capaciteit aan laadvermogen. Denk hierbij aan 6 tot 7 kilogram. En hij is ook slechts 40cm breed in plaats van de gebruikelijke 60cm. De diepte verschilt en zit tussen de 60 en 66 centimeter. Ze zijn wel iets hoger dan een voorlader, namelijk rond de 90 cm.
Wasprogramma’s
Wij raden ook aan om vooraf eens te kijken naar de beschikbare wasprogramma’s. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een wasprogramma voor fijne was maar ook voor zijdewas. Ook kun je kijken naar programma’s die helpen tegen bepaalde allergieën.
Aansluitingen
Een wasmachine heeft altijd 3 dingen nodig. Te weten: stroom, water en afvoer. Je zou kunnen overwegen om een installateur in te schakelen om de wasmachine aan te sluiten. De watertoevoer komt door middel van een slang tot stand. Om deze slang bevindt zich een rubber ringetje. Dit ringetje zorgt ervoor dat alles waterdicht is. En het vuile water wordt dan via een buigzame buis van plastic afgevoerd.
Elektriciteit
We hebben eerder al geschreven dat wasmachines een grote hoeveelheid stroom nodig hebben. Dit hebben ze nodig om goed te kunnen functioneren. Wij raden ten zeerste af om andere elektrische apparaten aan dezelfde groep in de meterkast aan te sluiten. Hierdoor kunnen anders letterlijk de stoppen doorslaan. Een wasmachine behoor je op een geaard stopcontact aan te sluiten. En deze is dan aan een zogenaamde natte groep gekoppeld. Deze natte groep is een groep die zich in de badkamer en keuken bevindt en die extra is beveiligd. In het geval van kortsluiting kan de elektriciteit dan veilig worden afgevoerd.
Bekijk hier onze top 5 wasdrogers