De beste stofzuigers en tips bij aanschaf

0
362
Beste stofzuiger

Als je op zoek bent naar een nieuwe stofzuiger, wil je natuurlijk de juiste keuze maken. Er zijn wel veel dingen waar je op dient te letten om een goede keuze te kunnen maken. Denk hierbij aan: de maximale actieradius, zuigkracht en natuurlijk hoe zuinig deze stofzuiger is. In dit artikel schrijven we stap voor stap wat belangrijk is bij de aanschaf van een nieuwe stofzuiger en geven de best geteste stofzuigers prijs!

Best geteste stofzuifers

  1. Bosch ProSilence BGLS4SIL1 (met zak)

Je kent het wel, drukke dag je ploft op de bank maar stoort je aan wat je nog aan stof en/of vuil op de grond ziet liggen. Als je dan op de klok kijkt en je beseft dat het vrij laat is en de kids op bed liggen voel je je bijna bezwaard om dan alsnog de stofzuiger aan te zetten. Je wilt immers niemand wakker maken. Met de Bosch ProSilence BGLS4SIL1 stofzuiger ( de naam verklapt het al) is dit geen enkel probleem. Deze Bosch is zo gemaakt dat hij vrijwel geen geluid produceert. Ideaal dus om op elk moment van de dag dat stof waar je je aan stoort of nog niet aan toegekomen was op te zuigen. Het geluidsniveau komt door het SilentSound systeem niet boven de 66db uit. Bosch levert er diverse borstels bij die voor elk oppervlak geschikt zijn. Dit kan onder meer door een omschakelbaar zuigmondstuk. De Bosch BGLS4SIL1 beschikt over een HEPA filter die ook nog eens wasbaar is!

Pluspunten

+ Stil door het SilentSound systeem waardoor je op elk moment van de dag kunt stofzuigen

+ Bereik van maar liefst 10 meter

+ Filterstofzak die 4 liter inhoud bevat

+ Compact en licht design

Minpunten

Geen rond borsteltje die je op bijvoorbeeld een glazen tafel kunt gebruiken

2. Miele Complete C3 Parquet PowerLine Marineblauw

Miele er is geen betere! Wie kent deze slogan nou niet? De Miele Complete C3 Parquet PowerLine doet weer zeer zijn best om deze slogan in ere te houden. Zo zuig je met gemak op houten en kwetsbare vloeren zonder ze te beschadigen. Onder de parketborstel zitten namelijk zachte nauwharen. Deze voorkomen krassen en beschadigingen. Je kunt de parketborstel makkelijk vervangen voor de combiborstel. Met de combiborstel schakel je met je voet over van harde vloeren naar vloerkleden of naar laagpolig tapijt. Onder de kap van deze stofzuiger zit een kierenzuigmond, een meubelzuigmond en een zachte afstofborstel. Al het vuil en stof verwijder je hiermee makkelijk tussen de kieren van je bank uit. Ook is het mogelijk om hiermee je glazen salontafel en televisie mee af te doen om krassen te voorkomen. Het snoer rolt zich vanzelf weer in met 1 druk op de knop. Haal deze Miele in huis en je krijgt weer plezier in het stofzuigen! Klik hier om deze stofzuiger te bestellen.

Pluspunten

+ Je stofzuigt houten en andere kwetsbare vloeren zonder dat je krassen achterlaat met de meegeleverde parketborstel

+ Je stofzuigt zowel laagpolig tapijt als niet-kwetsbare harde vloeren met de meegeleverde combiborstel

+ De kleine accessoires vind je onder de kap van de stofzuiger, zo heb je ze tijdens het schoonmaken altijd bij de hand

Minpunten

Je ontvangt geen turboborstel, wat de stofzuiger niet geschikt maakt voor het stofzuigen van hoogpolig tapijt en dierenharen

Deze stofzuiger is met een geluidsniveau van 75 decibel erg luid

3. Bosch Serie 4 ProHygienic BGLS4HYG2

Deze Bosch Serie 4 ProHygienic BGLS4HYG2 beschikt over een HEPA 15 filter. Met dit filter worden 99,995% van alle stofdeeltjes gefilterd. Dit is ideaal voor mensen die last hebben van bepaalde soort allergieën. Met het handvat kun je deze stofzuiger bedienen. Je kunt de zuigkracht instellen of je zet zo de stofzuiger aan. Bij deze stofzuiger wordt ook nog een combiborstel meegeleverd voor zowel zachte als harde vloeren. En daarnaast zit er bij deze stofzuiger ook nog een parketborstel. Deze kun je dan weer inzetten voor het stofzuigen van kwetsbare vloeren zoals laminaat. Deze borstel is afgewerkt met een zacht materiaal, en hierdoor laat je geen krassen achter. Het lange snoer bij de Bosch Serie 4 zorgt ervoor dat je niet vaak van stopcontact hoeft te wisselen. Dit is wel zo prettig. Met de parkeerfunctie berg je de stofzuiger weer netjes op! Daarnaast is deze stofzuiger uitgeroepen tot Coolblue’s beste keuze product!

Pluspunten

+ De stofzuiger is dankzij het HEPA 15 filter zeer geschikt voor mensen met een stofallergie

+ De meegeleverde parketborstel beschermt je harde vloer tegen krassen

+ Dankzij het lange snoer heb je een actieradius van 10 meter, waardoor je niet vaak van stopcontact hoeft te wisselen

Minpunten

Je ontvangt geen turboborstel, wat de stofzuiger niet geschikt maakt voor het stofzuigen van hoogpolig tapijt en dierenharen

Er is geen mogelijkheid om de accessoires op te bergen

4. Dyson Cinetic Big Ball Absolute 2 (sledestofzuiger)

Dyson wie kent het niet? Deze Britse producent heeft sinds haar bestaan een uitstekende naam weten op te bouwen. Los van de prijs die door sommige als hoog wordt ervaren heeft het merk wel een echte brand weten te creëren. Pak nu deze Dyson Cinetic Big Ball Absolute 2 stofzuiger,  met de Cinetic technologie. Deze technologie zorgt ervoor dat het vuil bij het opzuigen al gescheiden wordt door verschillende ingangen bij de uiteinden. Hierdoor wordt het microscopische vuil gescheiden waardoor het vervangen of wassen van filters tot het verleden behoort. De lucht die wordt uitgestoten is schoner dan de lucht die u in ademt. Met de Pneumatische vloerzuigmond heeft u een zuigmond in handen die zich automatisch in hoogte aanpast op verschillende oppervlakken en biedt daarnaast een hoge zuigkracht op alle soorten vloeren. Ook produceert deze Dyson maar liefst 25% minder geluid, wat hem geschikt maakt om op elk moment van de dag de stofzuiger te pakken. De naam verklapt het al maar deze Dyson Big Ball is ook echt gevormd als een bal. Het voordeel hiervan is dat hij zichzelf weer rechtop zet wanneer de stofzuiger omvalt. Dit komt door het zwaartepunt in deze Dyson Big Ball. En alsof dat niet genoeg is heeft deze Dyson ook een flexibel handvat wat op de buis 360 graden kan roteren voor meer controle. Hiermee maak je dus zowel gemakkelijk als veelzijdig schoon

Pluspunten

+ Door de Big Ball vormgeving valt deze stofzuiger niet om

+ 25% minder geluid dus op elk moment van de dag te gebruiken

+ Duurzaam

Minpunten

Stofzuiger voelt wat zwaar aan

De stofzuiger kan als duur worden ervaren

5. AEG AB61A4DB 6000 animal

Mocht je nou een dierenvriend zijn, maar van de haren af willen die ze in huis achterlaten? Dan is deze AEG AB61A4DB 6000 je nieuwste vriend! Je zegt met deze stofzuiger je dierenharen op vloeren en meubels voorgoed vaarwel. Bij deze stofzuiger zit een grote gemotoriseerde turboborstel. Deze borstel zorgt ervoor dat vastzittende haren loskomen. Dit komt door de grote kracht waarmee de borstels ronddraaien. Naast deze borstel ontvang je ook een parketborstel met zachte haren die je kunt gebruiken voor kwetsbare vloeren. En last but not least zit er ook een combiborstel bij deze stofzuiger. Dit maakt het schakelen van een harde vloer naar een zacht vloerkleed mogelijk. Deze stofzuiger beschikt over een zak als stofreservoir. Mocht je nou bijvoorbeeld allergisch zijn voor huismijt dan is dit ideaal. De AEG blaast 99,99% schone lucht uit dankzij het wasbare hygiëne filter. Mocht je nou ook graag duurzaam bezig zijn, dan is het goed om te weten dat deze stofzuiger bestaat uit 50% gerecycled kunststof. Daarnaast heeft hij een reikwijdte van 12 meter. Dit is prettig, want zo hoef je niet steeds van stopcontact te wisselen. 

Pluspunten

+ Je stofzuigt zowel harde, kwetsbare vloeren als hoogpolig tapijt en verwijdert dierenharen eenvoudig met de meegeleverde parket- en turboborstel

+ Je hoeft niet vaak van stopcontact te wisselen dankzij het lange snoer van 9 meter

+ Van het 3-in-1 accessoire maak je een kierenzuigmond, zachte afstofborstel of meubelzuigmond door de uiteinden uit te klappen

Minpunten

De stofzuiger heeft geen opbergvak voor de kleine accessoires

Energielabel

Wanneer je een goede stofzuiger op het oogt hebt is deze vaak voorzien van een energielabel. Dit label geeft aan hoe energiezuinig het apparaat is. Wanneer je te maken hebt met een A+++ stofzuiger, dan heb je het over de meest energiezuinige stofzuiger die er is. Het meest onzuinige energielabel wat je kunt hebben is D. En de D wordt met de kleur rood aangegeven.

Op het energielabel kun je ook de mate van uitstoot van de stofzuiger vinden. Dit gaat dan om de zogeheten stofuitstoot. Deze wordt dan weer in de letters A tot G aangegeven. A staat voor laag en G staat voor hoog. We zien gelukkig dat bij de meeste nieuwe stofzuigers de uitstoot steeds verder wordt beperkt. Dit is fijn voor mensen die een allergische reactie kunnen krijgen van bepaalde soorten stof of dierenharen.

Geluidsniveau

Naast het energielabel is er ook een label wat het maximale geluidsniveau aangeeft van de stofzuiger. Dit wordt dan aangegeven met dB wat staat voor decibel. Een gemiddelde stofzuiger produceert z’n 75 dB aan geluid. Wil je iets minder geluid uit je stofzuiger hebben, dan raden wij modellen aan met een geluidsniveau van rond de 70dB.

Zuigkracht

Een belangrijke reden om het energielabel te checken, is de zuigkracht op zowel de harde als op de zachte vloer. Ook dit wordt namelijk met een letter aangegeven. A is een hoge zuigkracht en G is de zwakste zuigkracht.

Wij vinden dit 1 van de belangrijkste dingen waar je op moet letten als je een nieuwe stofzuiger gaat kopen. Heb jij bijvoorbeeld veel stenen in huis? Dan kun jij het beste kiezen een stofzuiger die goed presteert op harde of houten vloeren.

Type stofzuigers

Er zijn in totaal wel meer dan 5 verschillende type stofzuigers. Zo heeft elk model zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder een overzicht welke modellen er zijn.

– Traditionele stofzuigers met zak

– Zakloze stofzuigers

Steelstofzuigers

Robotstofzuigers

– Kruimeldieven

Voor- en nadelen van de stofzuigers

Zoals we al hebben geschreven heeft elk model zowel zijn voor als zijn nadelen. Bij een zakloze stofzuiger hoef je de stofzuigerzak niet te vervangen. Maar de kans is dan wel groot dat je direct met stof in aanraking komt. Het is namelijk zo dat je het stofreservoir met de hand dient te legen. Mocht je nou echt een hekel hebben aan stofzuigen? Dan kun je wellicht kiezen voor de robotstofzuiger. Let wel op dat wanneer je een kat of hond in huis hebt dat je goed checkt dat er geen uitwerpselen op de grond liggen. Want wanneer de robotstofzuiger daar overheen rijdt is de schade niet te overzien!

Specifieke eigenschappen van de stofzuiger

We hebben al gezegd dat het energielabel zeer belangrijk is, maar daarnaast zijn er nog meer eigenschappen waar je goed naar moert kijken. Heb jij bijvoorbeeld een houten vloer? Dan wil je natuurlijk voorkomen dat hier krassen op komen. Hieronder zetten we wat punten op een rij voor je.

Actieradius

Een zeer belangrijk punt is de actieradius van je stofzuiger. De actieradius is de afstand van je stekker tot je zuigmond. Wanneer je een grote kamer hebt kan het zeer vervelend zijn wanneer je steeds naar het stopcontact moet lopen om je stekker te verwisselen. Met een grote actieradius voorkom je dit en kun je dus zorgeloos stofzuigen. Langere actieradiussen zijn vanaf 8 meter.

HEPA filter

Elke goede stofzuiger is voorzien van een HEPA filter. Ook het HEPA filter wordt aangegeven met een niveau. Hoe hoger het niveau, hoe meer er wordt opgevangen. Stofzuigers die beschikken over een goed HEPA filter zijn niet alleen goed voor mensen die gevoelig zijn voor een stof allergie, maar ook in het algemeen.

Garantievoorwaarden

Dit is natuurlijk geen eigenschap van een stofzuiger, maar wel iets wat belangrijk is om op te letten. Per merk verschilt dit namelijk. En elk merk hanteert zijn eigen garantievoorwaarden. Over het algemeen kunnen we zeggen dat 2 jaar garantie wel vanaf is bij elk merk.

Type wielen (en zwenkwielen)

Ik hoor je nu denken. Wielen van een stofzuiger zijn toch niet zo van belang? Maar niets is minder waar! Wielen zijn de basis van je stofzuiger. Je wilt natuurlijk jezelf makkelijk kunnen verplaatsen met de stofzuiger. Daarvoor zijn goede wielen van essentieel belang. Grotere wielen zijnn vaak wel aan te raden bij zachtere vloeren. Ze kunnen namelijk makkelijk rijden. Mocht je thuis nou een houten of laminaten vloer hebben dan is het slim om goed te letten op rubberen wielen. Deze veroorzaken namelijk geen krassen of strepen op je vloer!

Borstels en mondstukken

Het is handig om te weten wat de zuigkracht is van de stofzuiger op specifieke vloeren. Check ook even het aantal bijgeleverde mondstukken en borstels. Wanneer jij parket en vloerbedekking in huis hebt, dan is hert slim om te kiezen voor de beste stofzuiger voor vloerbedekking. Zeker wanneer deze ook wordt geleverd met een parketborstel.

Het aantal Watt doet er niet meer toe!

Veel mensen denken nog steeds dat het aantal Watt relevant is voor de zuigkracht van je stofzuiger. Vroeger was het aantal Watt en het vermogen een goede indicatie voor de zuigkracht van een stofzuiger. Dit is vandaag de dag niet meer van toepassing! Het aantal Watt zegt niets over hoe hard een stofzuiger kan zuigen.

Bekijk beste prijs!

bol.com
coolblue.nl