Hoe gebruik je een Airfryer

0
571

De airfryer

De airfryer is de laatste jaren onmisbaar in de keuken. Met dit populaire apparaat hoef je geen frituurvet te gebruiken én staan je gerechten binnen een mum van tijd op tafel. Hoe gebruik je een Airfryer? De airfryer is een friteuse die werkt op hete lucht. De hete lucht wordt met 200 graden Celsius in cirkels door het apparaat geblazen en dit zorgt ervoor dat het voedsel heerlijk knapperig wordt. Bij een friteuse denk je vaak aan snacks, maar met de airfryer is nog veel meer mogelijk.

Doordat airfryers zo populair zijn, kan het lastig zijn om een keuze te maken. Om deze reden hebben we een top 5 beste airfryers voor je opgesteld. We hopen hierdoor dat een keuze maken makkelijker voor je zal worden, nadat je dit artikel hebt gelezen.

De top 5 beste airfryers

Bekijk hieronder de top 5 best geteste airfryers

1. Philips Airfryer XXL Premium HD9650/90 

Met de Philips Airfryer XXL Premium HD9650/90 bak jij de meest heerlijke gerechten. Doordat deze airfryer een bakcapaciteit heeft van wel 1400 gram, maak je eenvoudig complete maaltijden voor vier tot zes personen. Deze hete lucht friteuse is binnen een mum van tijd op temperatuur en wordt gezien als energiezuinig. Je kunt kiezen uit vijf snelkeuze programma’s, waardoor het apparaat zeer eenvoudig te bedienen is. Wil je het eten warm houden na bereiding? Door middel van de warmhoudmodus blijft het eten wel een half uur warm.

Pluspunten

+ Geschikt voor een groot gezin (tot 6 personen)

+ Energiezuinig apparaat

+ Onderdelen zijn vaatwasmachine bestendig

Minpunten

Neemt veel ruimte in beslag

2. Philips Airfryer XL Essential HD9270/90

Voor de beste gerechten, kies je de Philips airfryer XL Essential HD9270/90. Deze airfryer beschikt over een bakcapaciteit van 800 gram. Deze airfryer is wel 60 procent energiezuiniger dan een oven en is geschikt voor twee tot drie personen. Het voordeel van dit apparaat is dat alle onderdelen eenvoudig kunnen worden gereinigd in de vaatwasser. Daarnaast beschikt deze luchtfriteuse over een geïntegreerde timer. Je kunt de timer maximaal op 60 minuten zetten en door middel van de automatische uitschakelfunctie, weet je dat je gerechten zo goed als klaar zijn.

Pluspunten

+ 60 procent energiezuiniger dan een oven

+ Eenvoudig te reinigen in de vaatwasser

+ Compact model

Minpunten

Beschikt niet over een warmhoudfunctie

3. Inventum GF500HLD

De Inventum GF500HLD is een zeer uitgebreide hete lucht friteuse waarmee je de knapperigste snacks kunt bakken. Dit model heeft een bakcapaciteit van wel 1000 gram en is geschikt voor meerdere personen. Met de acht verschillende bakprogramma’s is deze airfryer ontzettend gebruiksvriendelijk. Daarnaast vind je ook een handig grillrooster in het apparaat. Hiermee bak je eenvoudig je favoriete recepten. Hoe zit het met de veiligheid? Door middel van een overhittingsbeveiliging voorkom je dat het apparaat te heet wordt.

Pluspunten

+ Kies uit 8 verschillende bakprogramma’s

+ Geschikt voor meerdere personen

+ Veilig apparaat

Minpunten

Neemt veel ruimte in beslag

4. Tefal Easy Fry EY4018 Airfryer

Tefal je denkt ook aan alles! Wie kent deze slogan nou niet? Nu heeft Tefal zoals we al konden verwachten ook gedacht aan een airfryer! Tefal komt nu met deze Easy Fry EY4018 airfryer op de proppen. Wat ons betreft een betaalbaar product met daarin nog verrassend veel mogelijkheden. De Tefal Easy Fry EY4018 maakt het mogelijk je eten te bereiden zonder het toevoegen van olie (of heel minimaal). Je kunt met deze Easy Fry EY4018 grillen, frituren, bakken en braden. Veel mogelijkheden dus. Het systeem wat deze Tefal gebruikt heet het 3D Air Pulse systeem. Dit wil zeggen dat er een cyclonische warmtegolf in de aifryer ervoor zorgt dat het voedsel lekker knapperig wordt van buiten maar wel zijn zachte binnenkant behoudt! En dit bij iedere maaltijd!! Alle losse onderdelen kunnen in de vaatwasser worden gereinigd. Er zit een timer op deze Tefal die je tot 60 minuten in kunt stellen, en er wordt een signaal afgegeven wanneer het gerecht klaar is. Met deze Tefal is het mogelijk te bakken tussen de 80 en 200 graden. Er zijn maar liefst 8 verschillende programma’s waaruit gekozen kan worden. Je kunt veel mensen uitnodigen want er past maar liefst 1200 gram friet in de airfryer!!! Wat ons betreft heeft Tefal zijn slogan ( je denkt ook aan alles) waargemaakt!

Pluspunten

+ XL functie maar wel een kleiner ogend design

+ 8 verschillende automatische programma’s

+ Timer met geluidssignaal

Minpunten

Heeft geen warmhoudfunctie

5. Philips Airfryer XXL Smart Sensing Premium HD9867/90

Slim koken doe je met de Philips Airfryer XXL Smart Sensing Premium HD9867/90. Deze airfryer is ontzettend handig in gebruik te nemen. Op het moment dat je voedsel in het apparaat legt, scant de airfryer het type ingrediënten. De juiste tijd en temperatuur wordt hierdoor ingesteld. Zo voorkom je dat eten aanbrandt of dat je lang moet wachten. Deze luchtfriteuse is geschikt voor vier tot vijf personen en heeft een capaciteit van 7,3 liter. Ook kun je kiezen uit meerdere bakprogramma’s en houd je het eten heerlijk warm met de warmhoudfunctie.

Pluspunten

+ Airfryer scant de ingrediënten en stelt automatisch in

+ Geschikt voor vier tot vijf personen

+ Bevat een warmhoudfunctie

Minpunten

Korte kabel waardoor de airfryer dicht bij het stopcontact geplaatst dient te worden

Geschiedenis van de airfryer

Wist je dat de airfryer is ontwikkeld door een Nederlander? De Almeerse Fred van der Weij ontwierp de airfryer vanuit zijn werkplaats in de Flevolandse stad. Naar aanleiding van een gesprek met zijn buurman over het bakken van patat zonder frituurvet, ging Fred van der Weij aan de slag. Van der Weij wilde een apparaat ontwikkelen dat compact was, maar ook betaalbaar en van goede kwaliteit. Ovenpatat duurde vaak namelijk veel te lang om te bereiden.

Tegelijk met van der Weij probeerde andere grote bedrijven eenzelfde soort apparaat te ontwikkelen. Van der Weij had hier geen weet van en ging door met het ontwikkelen van een perfect apparaat. Eenmaal tevreden, vond hij een investeerder. Met een prototype werd er gekeken of er interesse was in het product. Binnen een korte tijd gaf Philips aan interesse te hebben en tot op de dag van vandaag worden er ontzettend veel airfryers wereldwijd verkocht.

Hoe gebruik je een airfryer?

Een airfryer is eenvoudig in gebruik te nemen. Allereerst is het zaak om te kijken hoelang en op hoeveel graden de ingrediënten verwarmd moeten worden. Afhankelijk van het ingrediënt en jouw eigen behoeften, kun je een eetlepel olie toevoegen. Dit zorgt voor een heerlijk knapperige smaak.

Allereerst ga je de airfryer voorverwarmen. Hoe lang dit is, is afhankelijk van het gerecht dat je gaat maken. Vervolgens open je de lade van de airfryer. Hier leg je de ingrediënten in. Heb je dit gedaan? Stel dan de juiste bereidingstijd en temperatuur in. Op de handleiding van het apparaat kun je lezen hoe dit precies moet. Is het voedsel gaar? Dan draai je de airfryer uit en kun je de mand omkeren op het bord of in een schaal.

Waar let je op tijdens het kopen van een airfryer?

Als je erover nadenkt om een airfryer aan te schaffen, is het goed om rekening te houden met verschillende factoren. Op deze manier weet je zeker dat jij straks de juiste keuze maakt.

De hoeveelheid personen

Een eerste stap is om te kijken voor hoeveel personen je een airfryer wil aanschaffen. Woon je alleen of met zijn tweeën? Dan heb je aan een airfryer met een laadvermogen tot 1 kilogram genoeg. Ga je bakken voor het hele gezin? Kies dan voor een airfryer met meer laadvermogen. Houd er rekening mee dat je met 1 kilogram aan laadvermogen; een kleine portie frietjes bakt. Ook als je grote gerechten wilt bereiden, zoals taart of quiche, kun je beter kiezen voor een airfryer met een laadvermogen boven 1 kilogram.

Automatische programma’s

Houd je van gemak? Kies dan voor een airfryer met automatische bakprogramma’s. Met deze programma’s hoef je niet na te denken over de juiste tijd en temperatuur. Met één druk op de knop kies je de juiste instellingen.

Energieverbruik

Door te kijken naar het vermogen van het apparaat, kun je zien hoe energiezuinig de airfryer is. Het vermogen is namelijk de hoeveelheid energie die het apparaat gebruikt om op te kunnen warmen. Een grote airfryer heeft meer vermogen nodig om warm te worden.

De airfryer schoonmaken na gebruik

Hoe gebruik je een airfryer? Op deze vraag hebben we hierboven antwoord gegeven maar het is ook belangrijk om de airfryer altijd schoon te maken na gebruik. Hoe maak je de airfryer zo goed mogelijk schoon?

Stap 1: reinig het mandje

Bij veel airfryers kun je het mandje reinigen door het in de vaatwasser te plaatsen. Is dit niet mogelijk of heb je geen vaatwasser? Ook met de hand reinig je het mandje eenvoudig. Met warm water en een scheutje afwasmiddel was je het mandje makkelijk af. Wil je de airfryer direct afwassen na gebruik? Wacht eerst 30 minuten totdat het apparaat geheel is afgekoeld.

Stap 2: maak de opvangbak (pan) schoon

Ook de opvangbak kan bij veel airfryers in de vaatwasser. Liever met de hand afwassen? Gebruik warm water en een kleine hoeveelheid afwasmiddel. Zitten er aangekoekte etensresten in de pan? Laat de pan tien minuten weken in warm water. Verwijder de etensresten vervolgens met een zachte spons. Gebruik geen harde borstel, dit kan ervoor zorgen dat de anti-aanbaklaag beschadigd.

Stap 3: onderdelen afdrogen

Als je de onderdelen hebt gewassen, kun je deze afdrogen met een zachte doek. Vervolgens plaats je de losse onderdelen weer terug in de airfryer.

Gerechten voor de airfryer

In de inleiding van dit artikel heb je kunnen lezen dat de airfryer geschikt is voor veel soorten gerechten. Vaak wordt er gedacht dat je de airfryer alleen kunt gebruiken voor het maken van patat of andere friteuse snacks. Airfryer zoete aardappelfrietjes en kipnuggets voor de airfryer zijn populaire recepten die veel worden bereid. Daarnaast zijn er nog veel meer soorten gerechten die je kunt bereiden in de airfryer.

Kipkluifjes uit de airfryer

In de airfryer kun je heerlijk verse kipkluifjes bereiden. Hoe je dit doet? Je kunt ervoor kiezen om de airfryer voor te verwarmen, maar dit hoeft niet per se. Schep de kipkluifjes in de mand en zet de airfryer op 180 graden. Wacht circa 10 minuten en schud de kipkluifjes regelmatig even door elkaar.

Hamburger uit de airfryer

De airfryer is geschikt om verse hamburgers in te bakken. Verwarm de airfryer voor op 180 graden en plaats de hamburgers na een paar minuten op het grillrooster. Zet de timer op ongeveer 10 minuten en kijk of de burgers gaar zijn. Bevat de airfryer geen grillrooster? Dan kun je bakpapier plaatsen en de hamburgers hierop leggen.

Beenham uit de airfryer

Ooit gehoord van beenham in de airfryer? Met gemak bereid je de meest heerlijke beenham in de airfryer. Verwarm de airfryer een paar minuten voor op 180 graden en bak de beenham vervolgens in 15 minuten gaar. Wil je weten of de beenham goed gaar is? Snijd deze doormidden en kijk of het stuk vlees zachtroze is aan de binnenkant.

Zalm uit de airfryer

Zin in een heerlijk stukje zalm? Zalm bereid je eenvoudig in de airfryer. Je verwarmt de airfryer voor op 180 graden en plaatst de stukken zalm op de grillplaat. Zet de timer op zes minuten en controleer vervolgens of de zalm gaar is.

Quiches, taarten, pizza’s en brood

Naast bovenstaande gerechten, zijn er nog vele andere mogelijkheden. Het is uiteraard afhankelijk van het laadvermogen en het type airfryer, maar vaak is het mogelijk om zelfs quiches, taarten, pizza’s en brood te bereiden in de luchtfriteuse. Inspiratie nodig? Op het web vind je tal aan recepten die je kunt maken in dit ideale apparaat.