Elektrische grasmaaier

0
23
Elektrische grasmaaier

Een elektrische grasmaaier is een tuingereedschap dat wordt gebruikt om gras te maaien en gazons te onderhouden. In tegenstelling tot traditionele grasmaaiers die op brandstof werken, worden elektrische grasmaaiers aangedreven door elektriciteit. Ze hebben een elektromotor die het maaiwerk aandrijft, waardoor ze stiller, efficiënter en milieuvriendelijker zijn dan hun tegenhangers op brandstof.

De opkomst van elektrische grasmaaiers is het resultaat van verschillende factoren, waaronder toenemende milieubewustheid, strengere regelgeving op het gebied van emissies en geluidsniveaus, en technologische vooruitgang op het gebied van batterijen en elektromotoren.

Wat kost een gemiddelde goede elektrische grasmaaier

De prijs van een goede elektrische grasmaaier kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk, het vermogen, de functies en de kwaliteit van de grasmaaier. Over het algemeen liggen de prijzen van elektrische grasmaaiers in een breed scala, maar een gemiddelde goede elektrische grasmaaier kan ergens tussen de 150 euro en 500 euro kosten.

Aan de lagere kant van het prijsspectrum vind je eenvoudige, basis elektrische grasmaaiers met beperkte functies en mogelijkheden. Deze zijn geschikt voor kleinere gazons en hebben meestal een maaibreedte van ongeveer 30-40 cm. Ze kunnen variëren in prijs tussen 150 euro en 250 euro.

In het middensegment zijn er elektrische grasmaaiers met meer functies, zoals instelbare maaihoogtes, mulchmogelijkheden en grotere maaibreedtes. Deze grasmaaiers hebben meestal een vermogen dat geschikt is voor middelgrote gazons en kunnen variëren in prijs tussen 250 euro en 400 euro.

Aan de hogere kant van het prijsspectrum vind je geavanceerde elektrische grasmaaiers met krachtige motoren, brede maaibreedtes, extra functies zoals zelfrijdende mogelijkheden, en mogelijkheden om grotere gazons efficiënt te maaien. Deze grasmaaiers kunnen variëren in prijs tussen 400 euro en 500 euro of meer.

Het is belangrijk op te merken dat dit slechts een indicatie is van de prijzen en dat de daadwerkelijke prijzen kunnen variëren afhankelijk van de specifieke merken, modellen en winkels. Het is altijd een goed idee om prijzen te vergelijken en beoordelingen te lezen om een weloverwogen keuze te maken bij het kopen van een elektrische grasmaaier.

Top 5 best geteste elekteische grasmaaiers

1. Gardena PowerMax 37

De Gardena PowerMax 37 kan gazons tot wel 425 m2 makkelijk hebben! Zowel de maaihoogte als de stand en positie van het handvat kun je makkelijk instellen op deze elektrische grasmaaier. De maaihoogte kun je instellen tussen de 20 en 60 millimeter. Het voordeel van deze Gardena is dat je ook een stuk buiten de wielen maait en je zo dus ook graskanten mee kunt pakken. De opvangbak van deze Gardena bedraagt maar liefst 45 liter. Dit zorgt er dus voor dat jij niet meer hoeft te harken. Je kunt er ook voor kiezen om jouw gazon op een natuurlijke manier te laten bemesten. Dit kan door de mulching functie. Hierbij houd je de grassnippers in het maaidek, waardoor ze zeer fijn versnipperd en in je gazon teruggeblazen worden. Deze PowerMax 37 zorgt ervoor dat jouw gras er altijd tip en top bij ligt.

Pluspunten

+ Dankzij de mulching functie versnippert je grasmaaier het gras waarna het als meststof terug in je gazon wordt geblazen

+ Met een opvangbak van 45 liter duurt het even voordat je de grasmaaier weer moet legen

+ Aangezien de grasmaaier buiten de wielen maait, neemt hij ook de graskanten mee

Minpunten

Het geluidsniveau van 96 decibel zorgt voor veel lawaai tijdens het maaien

2. Makita ELM4121 Grasmaaier

De Makita ELM4121 is geschikt voor grotere gazons. Je maait gazons tot wel 525 m2 met deze elektrische grasmaaier. De maai-hoogte kun je makkelijk centraal op de machine instellen. Hierin heb je keuze uit maar liefst 7 verschillende standen. Met een opvangbak van maar liefst 50 liter hoef je niet te harken na het maaien. Ook is er een mogelijkheid om te mulchen. Mulchen betekent dat het gemaaide gras versnipperd wordt teruggeblazen in het gazon. Dit dient dan als voedingsstof voor het gras. De dubbele veiligheidsschakelaar zorgt ervoor dat de grasmaaier niet zomaar aangaat wanneer dit niet de bedoeling is. De duwboom is eenvoudig inklapbaar, zodat de grasmaaier weinig ruimte in je schuur inneemt. 

Pluspunten

+ Dankzij de mulching functie versnippert je grasmaaier het gras waarna het als meststof terug in je gazon wordt geblazen

+ De maaihoogte regel je centraal in een enkele handeling

+ Je stelt de maaihoogte naar eigen wens in met de 7 maaihoogte-instellingen

Minpunten

Je moet altijd een stopcontact in de buurt hebben omdat de grasmaaier niet draadloos is

3. Bosch ARM 32 elektrische grasmaaier

Deze Bosch ARM 32 is een ware strijder op kleinere gazons. Denk hierbij aan gazons tot 200 m2. De Bosch maait buiten de wielen. Hierdoor houdt je veel minder ongemaaide randjes over. Deze maaier beschikt over 3 verschillende maaihoogte-instellingen. Deze bevinden zich tussen de 20 en 60 millimeter. Met een opvangbak van maar liefst 31 liter hoef jij het gemaaide gras niet direct op te harken. Wanneer je klaar bent met het maaien klap je zeer gemakkelijk de duwboom in zodat hij weinig ruimte in je garage of schuur inneemt. 

Pluspunten

+ Dankzij de aandrijving op elektriciteit geniet je van een continue stroomtoevoer

+ Al het gras vang je netjes op in de 31 liter opvangbak, waardoor je niet hoeft te harken

+ Aangezien de grasmaaier buiten de wielen maait, neemt hij ook de graskanten mee

Minpunten

Het geluidsniveau van 96 decibel zorgt voor veel lawaai tijdens het maaien

4. BLACK+DECKER LM2000-QS

Deze BLACK+DECKER LM2000-QS is voor een grote tuin een ware uitkomst. Hij beschikt namelijk over maar liefst 2000 watt aan vermogen. Daarnaast heeft hij ook nog eens een maaibreedte van 48 centimeter. Dit maakt hem dus uitermate geschikt voor grotere oppervlakken. De maaier beschikt daarnaast ook nog eens over 7 verschillende hoogtestanden. Deze kun je centraal op de elektrische grasmaaier instellen. De standen zitten tussen de 38 en 100 millimeter. Het gras wordt allemaal keurig opgevangen in een 50 liter opvangbak. Zo hoef je dus naderhand niet meer te harken. Ook kun je gebruik maken van de mulching functie. Deze functie zorgt ervoor dat het gemaaide gras versnippert op je gazon terecht komt. Op deze manier wordt je gazon op een natuurlijke manier besmet. Zo houd je dus een mooi en net gazon.

Pluspunten

+ Dankzij de mulching functie versnippert je grasmaaier het gras waarna het als meststof terug in je gazon wordt geblazen

+ De maaihoogte regel je centraal in een enkele handeling

+ Je stelt de maaihoogte naar eigen wens in met de 7 maaihoogte-instellingen

Minpunten

Het geluidsniveau van 96 decibel zorgt voor veel lawaai tijdens het maaien

5. Wolf Garten A 340 E 

Het grasmaaien wordt weer leuk met deze Wolf Garten A 340 E elektrische grasmaaier! Je kunt nu gazons tot wel 300 m2 mooi en strak maaien. De maaibreedte waar deze elektrische grasmaaier over beschikt is 34 centimeter. De maaihoogte kun je dan weer centraal instellen op 1 van de 6 mogelijke hoogtes. Deze hoogtes liggen tussen de 25 en 75 millimeter. Om het gras wat je hebt gemaaid op te kunnen vangen worden 2 mogelijkheden geboden. Of je vangt het op in de 30 liter opvangzak of je gebruikt de mulching functie. Bij deze functie versnipper je de grassprieten en deze worden dan weer in het gazon teruggeblazen. Dit dient dan als natuurlijke bescherming. De duwboom van deze Wolf Garten is volledig inklapbaar. Na het maaien kun je hem dus weer compact opbergen. 

Pluspunten

+ Dankzij de mulching functie versnippert je grasmaaier het gras waarna het als meststof terug in je gazon wordt geblazen

+ De maaihoogte regel je centraal in een enkele handeling

+ De grasmaaier is geschikt voor grotere gazons tot 300 vierkante meter

Minpunten

De grasmaaier is niet zelfrijdend, waardoor je de grasmaaier zelf moet voortduwen

Soorten elektrische grasmaaiers

Er zijn verschillende soorten elektrische grasmaaiers beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Hier zijn enkele veelvoorkomende types:

 1. Accu-aangedreven grasmaaiers: Deze grasmaaiers worden gevoed door een oplaadbare batterij. Ze bieden draadloze vrijheid en zijn ideaal voor kleinere tot middelgrote gazons. Accu-aangedreven grasmaaiers zijn stil, gemakkelijk te gebruiken en vereisen minder onderhoud dan benzinegrasmaaiers.

 2. Elektrische grasmaaiers met snoer: Deze grasmaaiers worden via een snoer op het elektriciteitsnet aangesloten. Ze bieden onbeperkte werktijd, omdat ze continu van stroom worden voorzien. Ze zijn meestal lichter en compacter dan accu-aangedreven grasmaaiers, maar ze vereisen wel een verlengsnoer en beperken de bewegingsvrijheid.

 3. Robotmaaiers: Deze autonome grasmaaiers kunnen het maaien van het gazon volledig automatiseren. Ze werken op batterijen en kunnen geprogrammeerd worden om zelfstandig het gazon te maaien binnen een bepaald gebied. Robotmaaiers zijn handig voor mensen die graag tijd willen besparen en hun gazon regelmatig willen onderhouden zonder veel moeite.

Elektrische grasmaaiers bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele brandstofmaaiers:

 1. Milieuvriendelijkheid: Elektrische grasmaaiers stoten geen schadelijke uitlaatgassen uit, wat resulteert in een verminderde luchtverontreiniging en een lagere ecologische voetafdruk. Ze dragen bij aan een schonere en gezondere omgeving.

 2. Energie-efficiëntie: Elektrische grasmaaiers zijn over het algemeen energiezuiniger dan brandstofmaaiers. Ze maken efficiënter gebruik van elektriciteit en verspillen geen energie aan het starten en warmdraaien van een motor.

 3. Stilte en gebruiksgemak: Elektrische grasmaaiers produceren minder lawaai dan traditionele maaiers, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in geluidsgevoelige gebieden en op tijdstippen waarop rust gewenst is. Bovendien zijn ze gemakkelijk te starten, lichter in gewicht en vereisen ze minder onderhoud.

 4. Lagere operationele kosten: Elektrische grasmaaiers hebben doorgaans lagere operationele kosten dan benzinegrasmaaiers. Ze vereisen geen brandstof en hebben minder onderhoud nodig, zoals het verversen van olie of het vervangen van bougies en luchtfilters.

 5. Veiligheid en onderhoudsgemak: Elektrische grasmaaiers zijn over het algemeen veiliger in gebruik, omdat ze geen brandstof bevatten die kan lekken of ontvlammen. Bovendien hebben ze minder onderhoud nodig dan brandstofmaaiers, zoals het bijvullen van brandstof en het vervangen van bougies.

Bij het kiezen van een elektrische grasmaaier zijn er enkele belangrijke overwegingen:

 1. Grootte van het gazon: De grootte van uw gazon bepaalt het vermogen en de maaibreedte die u nodig heeft. Grotere gazons kunnen baat hebben bij een krachtigere grasmaaier met een bredere maaibreedte om de klus efficiënter te klaren.

 2. Type aandrijving: Accu-aangedreven grasmaaiers bieden draadloze vrijheid, terwijl grasmaaiers met snoer onbeperkte werktijd bieden. Overweeg uw behoeften en de beschikbaarheid van stopcontacten bij het kiezen tussen deze twee opties.

 3. Maaibreedte en hoogte-instelling: Controleer de maaibreedte en de hoogte-instellingen van de grasmaaier om ervoor te zorgen dat deze geschikt zijn voor uw gazonhoogte en maaivoorkeuren.

 4. Accuduur en oplaadtijd: Als u kiest voor een accu-aangedreven grasmaaier, controleer dan de accuduur en oplaadtijd. Zorg ervoor dat de accu lang genoeg meegaat om uw gazon in één keer te maaien en dat de oplaadtijd acceptabel is.

 5. Extra functies: Sommige elektrische grasmaaiers worden geleverd met extra functies zoals mulchen, opvangen van grasafval of zij-uitworp. Overweeg welke functies nuttig zijn voor uw gazononderhoudsbehoeften.

Bij het gebruik van een elektrische grasmaaier zijn er enkele belangrijke tips om in gedachten te houden:

 1. Onderhoud van de maaimachine: Zorg ervoor dat u de grasmaaier regelmatig schoonmaakt en het maaimes scherp houdt voor optimale prestaties. Raadpleeg de handleiding voor specifieke onderhoudsinstructies.

 2. Veiligheidsmaatregelen: Draag altijd geschikte beschermende kleding, zoals stevige schoenen en oog- en gehoorbescherming. Controleer ook de veiligheidsschakelaars en -voorzieningen van de grasmaaier.

 3. Maaien en maaihoogte: Houd rekening met de maaihoogte van uw gazon en stel de grasmaaier dienovereenkomstig in. Maai regelmatig, maar vermijd het verwijderen van te veel gras in één keer, omdat dit stress kan veroorzaken voor het gazon.

 4. Gebruik op oneffen terrein: Wees voorzichtig bij het gebruik van een grasmaaier op oneffen terrein om ongelukken te voorkomen. Let op kuilen, hellingen en obstakels in uw gazon.

 5. Opbergen van de grasmaaier: Bewaar de grasmaaier op een veilige en droge plaats, beschermd tegen weersinvloeden. Zorg ervoor dat u de grasmaaier op de juiste manier opbergt, volgens de instructies van de fabrikant.

De toekomst van elektrische grasmaaiers ziet er veelbelovend uit. Verbeterde accutechnologie zal leiden tot langere accuduur en kortere oplaadtijden. Geavanceerde sensoren en automatisering zullen de prestaties en precisie van robotmaaiers verbeteren. Bovendien zullen connectiviteit en slimme functies waarschijnlijk worden geïntegreerd, waardoor gebruikers hun grasmaaiers kunnen bedienen en plannen via mobiele apps.

In conclusie biedt de elektrische grasmaaier vele voordelen op het gebied van efficiëntie en milieuvriendelijkheid. Met verschillende soorten en modellen om uit te kiezen, is er een elektrische grasmaaier beschikbaar voor elke behoefte. Door bewust te kiezen voor een elektrische grasmaaier kunnen tuinliefhebbers bijdragen aan een groenere en schonere omgeving, terwijl ze tegelijkertijd genieten van een goed onderhouden gazon.

Bekijk beste prijs!

bol.com
coolblue.nl

Bekijk beste prijs!

coolblue.nl
bol.com