Crosstraining

0
759

Wil je een gezonde of gezondere levensstijl aanmeten dan kom je natuurlijk al snel uit bij meer bewegen en gezonder eten. We gaan het in deze blog hebben over een specifieke vorm van bewegen wat heel veel gedaan wordt in Nederland en dat is crosstraining. Het voordeel van crosstraining is dat je dit zowel in de sportschool kunt doen maar ook thuis, mits je dan de beschikking hebt over een goede en professionele crosstrainer. Indien je nog niet de beschikking hebt over een crosstrainer dan kun je natuurlijk ook altijd alsnog een professionele crosstrainer kopen.

Wat houdt crosstraining in?

Crosstraining is een cardiovasculaire sport waarmee je op een intensieve manier je conditie kunt verbeteren of vet kunt verbranden. Dit doe je dan op een crosstrainer. Een groot voordeel van crosstraining is dat je vrijwel elke spiergroep gebruikt waarbij de belasting op je schouders en benen het zwaarste zijn. Overigens zijn ook de spieren van je rug, buik en zij op een bepaalde manier actief voor de stabiliteit.

Wat is een crosstrainer?

Een crosstrainer is dus een cardio apparaat waarop je staat (heeft geen zitvlak), je 2 hendels vasthoudt en je voeten op 2 vlakke pedalen zet waarmee je continue een bepaalde loopbeweging maakt wat een beetje lijkt op langlaufen. Doordat je met armen de hendels heen en weer beweegt ondersteun je de beweging die je doet waardoor je dus je gehele lichaam traint. Dit is dus anders als je het vergelijkt met bijvoorbeeld een hometrainer.

Top 5 best geteste crosstrainers

Wat is nu de beste crosstrainer voor thuisgebruik. Hieronder de top 5 best geteste van 2023.

1. Tunturi FitCross 50i Rear Crosstrainer

Wie wil er nou niet fit zijn? We streven er allemaal naar om zo gezond mogelijk te leven! Met deze FitCross 50i Rear crosstrainer kun je dit bewerkstelligen! Deze crosstrainer heeft een tablethouder. Dat is super handig wanneer je de iConsole+ app hebt gedownload op je smartphone of tablet. Naast de 20 vooraf ingestelde programma’s heb je ook de mogelijkheid om digitale routes af te leggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de route Amsterdam of Parijs. Prestaties worden in de app opgeslagen zodat je deze in de toekomst kunt verbeteren. Met 32 weerstandsniveaus maak je de trainingen nog zwaarder en uitdagender. Ben je klaar met je training? Dan kun je de crosstrainer middels de wieltjes eronder zo de hoek in rijden.

Pluspunten

+ Je verbindt de crosstrainer met de iConsole+ app voor meer trainingsmogelijkheden

+ Je krijgt genoeg uitdaging tijdens de training, omdat de crosstrainer over 32 weerstandsniveaus beschikt

+ Je gebruikt de crosstrainer tot wel 4 uur per dag dankzij de hoge bouwkwaliteit

Minpunten

Je hebt minimaal 2 personen nodig om dit apparaat in elkaar te zetten, omdat de montage complex is

2. Bowflex Max Trainer M3 Crosstrainer

Mocht je nou een druk leven hebben en amper tijd overhouden om te sporten dan is deze Bowflex Max wellicht iets voor jou! In 14 minuten verbrand je 2 keer zoveel calorieën als op een normale crosstrainer. Zo zit je dus minder in de tijdstress. Interval is waar deze trainingen op zijn gebaseerd. Periodes van hoge intensiteit opgevolgd door periodes die rustiger zijn. Zo kun je dus ook even bijkomen! Deze crosstrainer beschikt over 8 weerstandsniveaus waartussen je snel kunt schakelen via de handgrepen. Via bluetooth verbind je de crosstrainer met de Max Trainer app. Zo kun je je trainingen bijhouden en ook online trainingen volgen.

Pluspunten

+ Met een stairclimber model maak je een traplopende beweging, waardoor je zwaarder traint dan met een standaard crosstrainer

+ Je gebruikt de crosstrainer tot wel 6 uur per dag dankzij de hoge bouwkwaliteit

+ Je verbindt de crosstrainer met de Max Trainer app voor meer trainingsmogelijkheden

Minpunten

Je trainingsmogelijkheden zijn beperkt, omdat de crosstrainer over slechts 2 trainingsprogramma’s beschikt

3. Bowflex Max Trainer M8i Crosstrainer

Deze Bowflex Max Trainer M8i is een crosstrainer die vooral doelt op interval programma’s. Dit heet ook wel H.I.I.T ( High Intensity Interval Training). Hiermee verbrand je meer calorieën dan met een standaard crosstrainer. Daarnaast wordt ook je bovenlichaam beter aan het werk gezet. Deze crosstrainer maakt gebruik van een mooi groot scherm waarop je je trainingen prima kunt volgen. Met maar liefst 20 weerstandsniveaus heb je dus keuze zat om jezelf goed uit te kunnen putten. Ook kun je kiezen uit de 6 vooraf ingestelde programma’s. Mocht je meer of uitdagendere programma’s willen dan kun je deze instellen middels de Max Trainer app. Deze kun je dan koppelen met je smartphone of tablet. Let op dat je hier wel een abonnement voor nodig hebt.

Pluspunten

+ Met een stairclimber model maak je een traplopende beweging, waardoor je zwaarder traint dan met een standaard crosstrainer

+ Je traint in korte tijd zeer intensief dankzij de H.I.I.T (high intensity interval) trainingsmogelijkheid

+ Je verbindt de crosstrainer met de Max Trainer app voor meer trainingsmogelijkheden

Minpunten

De crosstrainer is niet inklapbaar, waardoor hij bij het opbergen meer ruimte in beslag neemt

4. VirtuFit IConsole Total Fit Ergometer Crosstrainer

Deze ViruFit iConsole Total Fit Ergometer is een allemansvriend. Ook al is je conditie laag, er zijn allerlei niveaus waardoor iedereen kan beginnen! Middels bluetooth koppel je deze crosstrainer aan applicaties zoals Fit Hi Way. Hiermee kun je je trainingsgegevens monitoren. Kinomap gebruik je voor de mooiste virtuele routes. Via de tablethouder kun je deze routes mooi vanaf je smartphone of tablet aflezen en ook daadwerkelijk lopen! Deze crosstrainer heeft maar liefst 24 trainingsprogramma’s en 4 hiervan zijn op hartslag. Het LCD scherm geeft de snelheid en het calorieën verbruik weer. De ergometerfunctie toont het wattage van je bewegingen op het scherm, zodat je ook op vermogen traint. Dit is handig wanneer je revalideert of een specifiek krachttrainingsdoel hebt.

Pluspunten

+ Je verbindt de crosstrainer met de Fit Hi Way app voor meer trainingsmogelijkheden

+ Je krijgt genoeg uitdaging tijdens de training, omdat de crosstrainer over 32 weerstandsniveaus beschikt

+ Met 24 vooraf ingestelde trainingsprogramma’s kies je altijd een training die bij jouw niveau en doel past

Minpunten

De crosstrainer is niet inklapbaar, waardoor hij bij het opbergen meer ruimte in beslag neemt

5. VirtuFit CTR 1.2i Crosstrainer

Met deze compacte VirtuFit CTR 1.2i haal je een top apparaat in huis. Mocht je nou een afvaldoel hebben of je conditie op peil willen houden? Met deze VirtuFit kan het allemaal. Omdat hij zo compact is neemt hij zeer weinig ruimte in beslag en met de wieltjes rol je hem zo aan de kant. Met de app kun je hem makkelijk koppelen aan je smartphone of tablet. Met FitShow kun je in de app je doelstellingen en voortgang bijhouden. Hierdoor blijf jij op en top gemotiveerd om het beste uit jezelf te halen. Er zijn ook vooraf geïnstalleerde trainingsprogramma’s die je kunt volgen. 4 daarvan zijn hartslaggestuurd. Je gebruikt hiervoor de hartslagmeter bij het stuur. Het scherm van deze CTR 1.2i toont duidelijk jouw behaalde doelen in beeld. En mocht je een film willen kijken en trainen dan kun je de tablethouder gebruiken.

Pluspunten

+ Je verbindt de crosstrainer met de Fitshow app voor meer trainingsmogelijkheden

+ Met 21 vooraf ingestelde trainingsprogramma’s kies je altijd een training die bij jouw niveau en doel past

+ Met de ingebouwde hartslagmeter train je in hartslagzones om specifieke trainingsdoelen sneller te bereiken

Minpunten

De crosstrainer is niet inklapbaar, waardoor hij bij het opbergen meer ruimte in beslag neemt

Mocht je toch liever een andere crosstrainer willen. Kijk dan op de pagina van Bol.com voor een uitgebreid assortiment

Voordelen van crosstraining

Een zeer groot voordeel van crosstraining is doordat je het gehele lichaam gebruikt je verhoudingsgewijs ook veel meer calorieën verbruikt dan bijvoorbeeld het trainen op een hometrainer. Het is samen met hardlopen, wat absoluut de calorie knaller is als het gaat om calorieverbruik de meest efficiënte cardio oefening als het gaat om vetverbranding.

Verschillende programma’s van crosstraining

Zoals je met hardlopen harder of langzamer kunt lopen, je met een hometrainer harder of langzamer kunt fietsen geldt dit ook voor crosstraining. Je kunt een crosstrainer instellen op verschillende standen (zwaartes) waardoor je de intensiteit kunt aanpassen naar je eigen wensen/behoeften. Uiteraard kun je dit gedurende een sessie continue blijven aanpassen door hem zwaarder af te stellen of juist lichter. Uiteraard geldt ook hier de regel: hoe hoger de intensiteit, des te hoger het calorieverbruik. Ook kun je bij de meeste professionele crosstrainers kiezen uit diverse trainingsprogramma’s zoals interval training.

Belasting van je gewrichten

In tegenstelling tot hardlopen is crosstraining veel minder belastend voor je gewrichten. Daar waar je bij hardlopen bij elke stap die je doet je knieën zwaar belast omdat het bij elke stap je knieën de klappen moeten opvangen. Bij een crosstrainer heb je dit niet. Je voeten steunen op de pedalen waarbij je continue een circulerende beweging maakt en je de grond dus ook niet raakt. Mocht je wat gevoelige gewrichten hebben dan biedt de crosstrainer hier uitkomst om alsnog (intensief) te gaan sporten.

Blessures en crosstraining

Ondanks het feit dat crosstraining over het algemeen ook prima uitkomst biedt bij mensen met mindere gewrichten, is crosstraining ook weer niet altijd aan te raden. Bij bepaalde blessures, zeker aan de hamstring is het af te raden om gebruik te maken van een crosstrainer. Je hamstrings worden namelijk belast bij het heen en weer bewegen omdat je toch een soort van loopbeweging maakt. Mocht je last hebben van bijvoorbeeld een hamstring blessure dan kun je weer beter de hometrainer gaan gebruiken.

Thuis trainen

Crosstraining kun je zowel thuis doen als op de sportschool mits je thuis dus de beschikking hebt over een crosstrainer. Het voordeel van thuis aan crosstraining te doen is dat je geen abonnement hoeft te hebben op de sportschool maar dit dus lekker thuis kunt doen wanneer je maar wilt. Tijdens de covid periode werd dit door menig Nederlander ook veelvuldig gedaan. Wat ook ideaal is aan het thuis trainen op een crosstrainer is dat je de crosstraining op een plek kunt zetten waar je maar wilt en natuurlijk de ruimte voor hebt en tegelijkertijd kunt kijken naar een leuke serie, film of een ander willekeurig televisie programma.

Nadelen van een crosstrainer in huis

Zoals eigenlijk met alles heeft crosstraining voordelen wat we hierboven al genoemd hebben maar ook enkele (mogelijke) nadelen. Zo kan een crosstrainer in huis nogal veel ruimte in beslag nemen. Niet iedereen heeft natuurlijk de beschikking over veel woonoppervlakte en dan is het lastiger om een goede plek te vinden waar je de crosstrainer wilt gaan stallen. Ook kan het beoefenen van crosstraining wat eentonig zijn maar ook dit geldt uiteraard voor elke sport. Meestal wissel je een crosstrainer dan ook af met een andere vorm van sport. Zo kun je in plaats van op de crosstrainer te stappen ook buiten gaan wandelen, hardlopen of fietsen en kun je crosstraining combineren met fitness oefeningen waardoor je de eentonigheid er ook uithaalt.

Gewicht

Wil je een professionele crosstrainer kopen voor thuis dan is het ook zeker aan te raden om te kijken naar welk gewicht deze crosstrainer kan dragen. Over het algemeen kan een crosstrainer vrij veel gewicht dragen maar als je wat aan de zwaardere kant bent en de crosstrainer die je wilt gaan aanschaffen kan minder aan dan je gewicht dan is dit natuurlijk niet handig. Daar moet je dan wel even op letten wanneer je een professionele crosstrainer voor thuis wilt aanschaffen.

Bekijk beste prijs!

coolblue.nl
bol.com

Bekijk beste prijs!

coolblue.nl
blokker.nl

Bekijk beste prijs!

bol.com
coolblue.nl
VirtuFit CTR 1.2i

Bekijk beste prijs!

bol.com
coolblue.nl