Strijkijzers en strijksystemen

0
428
strijkijzers en strijksystemen

Wat is er nu fijner dan een heerlijk glad gestreken blouse? Het aanschaffen van een goed strijkijzer of strijksysteem helpt je bij het onderhouden van je mooiste kledingstukken. Nadat alles gekreukt uit de wasmachine komt, is het belangrijk om alles weer mooi glad te kunnen strijken. Strijkijzers en strijksystemen zijn er in allerlei verschillende soorten. Het is daarom niet geheel eenvoudig om te kunnen bepalen wat nu het beste product is.

Waar begin je met zoeken? Wij helpen je graag met het vinden van het beste product en hebben daarom een top vijf van beste strijkijzers en strijksystemen voor je samengesteld. Ook lees je hoe een strijkijzer precies werkt, welk type strijkijzers er allemaal zijn, hoe je strijkijzers kunt schoonmaken en waar je op dient te letten tijdens het aanschaffen ervan.

Hoe werken strijkijzers en strijksystemen precies?

De meeste strijkijzers zijn voorzien van een waterreservoir. Door het strijkapparaat van stroom te voorzien, wordt het water opgewarmd tot stoom. In de strijkzool vind je kleine gaatjes waar de stoom met een hoge druk doorheen wordt geperst. Hoe stugger de stof is of hoe hardnekkiger de kreukel is, hoe hoger de stoomproductie dient te zijn. Met een hogere stoomproductie kun je er namelijk eenvoudiger voor zorgen dat kreukels eenvoudiger worden verwijderd.

Als je begint met strijken is het belangrijk om het apparaat eerst heet te laten worden. Vaak gebeurt dit binnen een paar minuten. Vervolgens leg je het kledingstuk op de strijkplank en kun je rustig met de strijkbout over de kleding heen glijden. Kijk van tevoren eerst wel goed naar het labeltje dat zich aan de binnenkant van de kleding bevindt. Hier vind je de juiste strijkinstructies. Ben je klaar met strijken? Hang de kleding dan op aan een kleerhanger. Zo voorkom je dat er opnieuw kreukels zullen ontstaan.

Welke type strijkijzers zijn er allemaal?

Om je kleding optimaal te kunnen onderhouden, zijn er verschillende type strijkijzers verkrijgbaar. Welk type bij je past, ligt geheel aan jouw eigen persoonlijke voorkeur. We zullen de verschillende type strijkijzers voor je opnoemen.

Stoomstrijkijzer

De naam zegt het al. Tijdens het strijken komt er stoom van de strijkijzer af. Dit zorgt ervoor dat de kleding extra glad gestreken kan worden. Als je last hebt van een bepaalde kreukel die er niet uitgaat, kun je ervoor kiezen om extra stoom op de kreukel te blazen. Op deze manier strijk je de kreukel er gemakkelijk uit. Vaak kun je de hoeveelheid stoom dat het ijzer afblaast, zelf regelen. Je kunt kiezen voor meer of minder stoom.

Droogstrijkijzer

Een droogstrijkijzer werkt zonder stoom. Hierdoor kan het lastiger zijn om de kleding zo glad mogelijk te krijgen. Met een plantenspuit maak je de kleding een beetje vochtig en vervolgens plaats je het ijzer op de kleding. Zo krijg je de kleding mooi strak en verdwijnen alle kreukels.

Reisstrijkijzer

Ben je op zoek naar een strijkijzer die weinig ruimte in beslag neemt? Of ga je veel op reis? Een reisstrijkijzer is handig om mee te nemen. Deze klap je namelijk eenvoudig in en hiermee strijk je gauw je kleding weer mooi glad.

Strijksysteem

Een strijksysteem bestaat uit een plank, een strijkijzer en een stoomgenerator. Dit product beschikt over een groot waterreservoir waardoor het geschikt is om grotere hoeveelheden tegelijk te strijken. In bedrijven waarbij veel gestreken dient te worden, kan een strijksysteem de perfecte uitkomst zijn.

Top 5 beste strijkijzers en strijksystemen

Bekijk hieronder de top 5 best geteste strijkijzers en strijksystemen.

  1. Miele B 4312 FashionMaster- Stoomstrijksysteem

Ben je op zoek naar het beste strijksysteem? Dan is de Miele B 4312 FashionMaster perfect voor je. Dit stoomstrijksysteem is een veilig apparaat dat uit zichzelf uitschakelt aan de hand van een bewegingssensor. Wil je het apparaat weer gebruiken? Dan gaat het automatisch weer aan. De bijgeleverde plank kan eenvoudig worden versteld en daarmee is rugpijn verleden tijd.

Heeft u kleding of andere textielwaren die uit meerdere lagen bestaan? Met de Miele B 4312 strijk je eenvoudig meerdere lagen tegelijk. Ook beschikt het apparaat over een stoomdruk van 4 bar. Je strijkt hiermee in een korte tijd, je kleding geheel glad.

Wat het product zo uniek maakt? Dit strijksysteem bevat een opblaasfunctie. Met de opblaasfunctie strijk je eenvoudig producten die niet platgedrukt mogen worden. Denk hierbij aan een mooie kasjmier trui. Door middel van de opblaasfunctie kan dit textiel op een zwevende manier netjes glad worden gestreken.

Pluspunten

+ Schakelt automatisch uit en is dus geheel veilig

+ Meerdere lagen strijken

+ Veelzijdig apparaat

+ Met de opblaasfunctie breng je kleding zwevend in vorm

Minpunten

Het product is prijzig

  1. Philips Azur GC4556/20- Stoomstrijkijzer

Met de Philips Azur GC4556/20 strijk je alles weer mooi glad. Een groot voordeel aan deze stoomstrijkijzer is dat het apparaat heel eenvoudig kan worden gereinigd. Kalkdeeltjes worden namelijk afgebroken en deze verzamelen zich in het kalkreservoir. Dit kalkreservoir is uitneembaar en kan eenvoudig worden afgespoeld. Nadat je het strijkijzer hebt aangesloten aan het stroomnetwerk, warmt het apparaat op binnen een mum van tijd. Met de stoomfunctie zorg je ervoor dat alle hardnekkige kreukels netjes worden verwijderd en na gebruik berg je de Philips Azur eenvoudig op.

Pluspunten

+ Kalkreservoir eenvoudig te reinigen

+ Bestrijdt hardnekkige kreukels met een stoomstoot van 220 g

+ Apparaat warmt snel op

Minpunten

Temperatuur moet handmatig worden ingesteld

  1. Philips PerfectCare Elite GC9640/60- Stoomgenerator

Ben je van plan om veel kleding tegelijk te strijken? Dan is de Philips PerfectCare Elite GC9640/60- Stoomgenerator de ideale keuze. Deze stoomgenerator is ontzettend energiezuinig. Gebruik de eco-modus en je bespaart heel wat energiekosten. Ben je bang voor schroeiplekken in je jeans? Met dit apparaat hoef je hier niet voor te vrezen. De PerfectCare Elite bevat een OptimalTEMP-technologie. De temperatuur hoef je niet handmatig in te stellen en veilig is het zeker. Ondanks het afneembare waterreservoir van 1,8 liter, blijft het product zeer lichtgewicht. Daarnaast glijdt het apparaat soepel over de kleding heen. Dit beide zorgt voor het perfecte gebruiksgemak.

Pluspunten

+ Veilig en energiezuinig product

+ Met de OptimalTEMP-technologie hoef je de temperatuur niet handmatig in te stellen

+ Lichtgewicht

Minpunten

Hoge prijs

  1. Laurastar S Pure Xtra Strijksysteem

Een zeer populair strijksysteem is de Laurastar S Pure Xtra. Dit apparaat warmt op binnen een paar minuten en is vervolgens direct klaar voor gebruik. Voor de meest gladde kleding en hardnekkige kreukels is dit apparaat zeer geschikt. Een groot voordeel aan dit strijksysteem is dat het beschikt over een lang snoer van wel 2,3 meter. Dit maakt het gebruik van het apparaat net iets makkelijker. Ook kun je gebruikmaken van voorgeprogrammeerde strijkprogramma’s. Dit alles maakt dat de Laurastar S Pure Xtra hoog scoort in gebruiksgemak.

Pluspunten

+ Lang snoer van 2,3 meter

+ Snel opgewarmd voor gebruik

+ Voorgeprogrammeerde strijkprogramma’s

Minpunten

Neemt ruimte in beslag

  1. Philips Azur Advanced GC4937/20 Stoomstrijkijzer

De Philips Azur Advanced GC4937/20 Stoomstrijkijzer zorgt ervoor dat jouw kleding weer heerlijk glad gestreken wordt. Met de continue stoomproductie van 55 gram per minuut, zorg je ervoor dat kreukels onzichtbaar worden. Uniek aan deze stoomstrijkijzer is dat het beschikt over een groot waterreservoir. Hierdoor hoef je het apparaat niet telkens opnieuw te vullen en kun je rustig doorgaan met strijken.

Ben je bang voor brandplekken? Met de Philips Azur Advanced hoef je hier niet voor te vrezen. Het apparaat past automatisch de temperatuur aan en is hierdoor zeker veilig. Ook is deze stoomstrijkijzer voorzien van de beste roestvrijstalen zoolplaat die soepel over de stof heen glijdt.

Pluspunten

+ Krasbestendige en soepele zoolplaat

+ Groot waterreservoir

+ Automatisch aanpasbare temperatuur

Minpunten

Zwaar product

Op zoek naar andere strijkijzers en/of strijksystemen? Kijk dan op de website van Coolblue voor een uitgebreid assortiment.

Hoe kun je een strijkijzer schoonmaken?

Het is belangrijk dat je het strijkijzer regelmatig reinigt. Zo onderhoud je het apparaat goed en zal het uiteindelijk langer meegaan. Door regelmatig te strijken blijft er namelijk kalk in het waterreservoir hangen en vind je vastgeplakte vezels aan de zool.

Het reinigen van de strijkzool

De allereerste stap is om de stekker uit het stopcontact te halen. Zo weet je zeker dat je op een veilige manier kunt gaan beginnen met het reinigen van de strijkzool. Vervolgens zijn er verschillende manieren om de strijkzool te kunnen reinigen

Reinig met een sopje

Je kunt de strijkzool eenvoudig reinigen met een sopje van warm water en wat reinigingsmiddel. Gebruik een zachte spons om de zool schoon te kunnen maken. Hierdoor voorkom je dat er krassen zullen ontstaan.

Reinig met zout

Zitten er ingebrande stofresten op de onderkant van het strijkijzer? Dan kun je de strijkzool reinigen met zout. Strooi wat zout op een vetvrij papiertje en wrijf rustig over de strijkzool heen. De combinatie van het papier en het zout nemen al het vuil geleidelijk op. Is dit gelukt? Ga dan nog met een droge katoenen doek over de strijkzool heen.

Reinig met azijn

Kies voor witte wijnazijn of schoonmaakazijn om de strijkzool mooi schoon te krijgen. Wrijf een kopje azijn op een schone en vochtige doek. Wrijf hiermee vervolgens zachtjes over de strijkzool heen.

Het waterreservoir van het strijkijzer schoonmaken

Als het apparaat beschikt over een waterreservoir, dan is het handig om deze regelmatig te reinigen. Allereerst is natuurlijk goed om de handleiding te lezen. Hier staat vaak in hoe je het waterreservoir het beste kunt schoonmaken. Ben je op zoek naar een andere optie? Er zijn gelukkig genoeg manieren om het waterreservoir te kunnen reinigen.

Reinig met witte azijn

Niet alle apparaten zijn geschikt om te reinigen met azijn. Kijk daarom goed naar de handleiding van het product. Is dit wel een mogelijkheid? Meng dan gelijke delen van witte azijn en water met elkaar in het waterreservoir. Stel het strijkijzer in op een gemiddelde temperatuur en laat het apparaat 10 minuten lang stomen. Vervolgens leeg je het reservoir en vul je deze met gedestilleerd water. Zet het apparaat opnieuw aan en laat het nog een paar minuten stomen. Zo worden alle resten uit het reservoir verwijderd.

Reinig met gedestilleerd water

Wil je witte azijn liever achterwege laten? Reinig dan alleen met gedestilleerd water. Vul het reservoir en zet het apparaat aan op een middelhoge temperatuur. Zorg ervoor dat het meeste water verdwijnt en leeg vervolgens alle restjes.

Waar let je op tijdens het kopen van strijkijzers en strijksystemen?

Nu je informatie hebt kunnen verzamelen over de beste strijkijzers en strijksystemen, is het handig om te weten waar je op dient te letten als je een apparaat aan wilt schaffen. Persoonlijke voorkeuren spelen natuurlijk altijd een rol, maar er zijn een aantal factoren waar je zeker rekening mee dient te houden.

Strijkijzer of strijksysteem?

Allereerst is het natuurlijk goed om voor jezelf te bedenken waar je naar op zoek bent. Zoek je een strijkijzer waarmee je eens per week je kleding kunt strijken? Dan is een strijkijzer perfect. Een strijkijzer is vaak licht van gewicht en eenvoudig op te bergen. Strijk je veel en op hoog tempo? Dan kun je kiezen voor een strijksysteem. Een strijksysteem is een veelzijdig product dat beschikt over een stoomgenerator. Vaak wordt een strijksysteem gebruikt voor bedrijven, maar ook als je thuis veel strijkt; is dit de ideale oplossing. Het nadeel is vaak wel dat een strijksysteem minder makkelijk is op te bergen.

Antikalksysteem strijkijzers en strijksystemen

Let bij het aanschaffen van een strijkijzer of strijksysteem goed op het antikalksysteem. Water laat kalk achter in het reservoir van het apparaat en dit dient natuurlijk goed te worden gereinigd. Veel strijkijzers of strijksystemen bevatten een systeem dat dit automatisch doet. Bepaalde apparaten hebben een kalkverzamelaar. Dit is een klein blokje dat je zelf kunt afspoelen onder de kraan. Daarnaast heb je ook apparaten die een zelfreinigingssysteem hebben. Als er een cartridge aanwezig is in het apparaat, dan hoef je zelf niets te doen om de kalk te verwijderen. Dit gaat geheel automatisch.

Stoomproductie strijkijzers en strijksystemen

De stoomproductie is iets dat belangrijk is om kreukels zo goed mogelijk te kunnen verwijderen. Gemiddeld gezien heeft een strijkijzer een stoomproductie van 40 gram per minuut. Strijksystemen hebben vaak een hogere stroomproductie en daarmee kan er met een hoog tempo worden gestreken.

Ergonomie strijkijzers en strijksytemen

Een factor waarop gelet dient te worden tijdens het aanschaffen van een strijkijzer of strijksysteem is de ergonomie. Heeft het strijkijzer een goede grip en is het niet te zwaar? Is de strijkplank eenvoudig verstelbaar? Dit zijn vragen die je goed moet onderzoeken voordat je besluit een apparaat aan te schaffen. Het is namelijk belangrijk dat je een goede lichaamshouding aanneemt tijdens het strijken en geen last krijgt van lichamelijke pijnen.

De instellingen en veiligheid van het apparaat

Hoe zit het met de instellingen van het apparaat? Sommige strijkapparaten zijn voorzien van een automatische temperatuurregelaar. Hierbij hoef je de temperatuur niet handmatig in te stellen, maar wordt dit automatisch gedaan. Dit voorkomt dat je strijkt met een te hoge temperatuur en er brandplekken zullen ontstaan. Ook zijn veel strijkapparaten voorzien van verschillende veiligheidsopties. Een functie is bijvoorbeeld dat het apparaat automatisch uitschakelt nadat het een paar minuten niet is gebruikt. Vaak werkt dit op basis van een bewegingssensor. De veiligheid is iets waar je zeker naar moet kijken bij de aanschaf van een strijkapparaat.

Prijs-kwaliteitverhouding

Let goed op de prijs-kwaliteitverhouding van het product. Is het strijkapparaat het geld echt waard? Gaat het strijkapparaat lang mee en is het daarom duurzaam te noemen? Het is vooral goed om onderzoek te doen naar het desbetreffende apparaat. Dit kun je doen door je goed te laten informeren en ervaringen van anderen te lezen. Op deze manier zul je voorkomen dat je te maken krijgt met een miskoop.

Milieuvriendelijk apparaat

In hoeverre is het strijkijzer milieuvriendelijk? Kijk bij de aanschaf van het apparaat goed hoe milieuvriendelijk het is en of er een eco-functie aanwezig is. Hierdoor denk je niet alleen aan het milieu, je bespaart er ook nog eens een hoop geld mee.

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er genoeg factoren waar je rekening mee kunt houden tijdens het aanschaffen van een strijkijzer of strijksysteem. Het is echter vooral belangrijk dat je zelf achter de keuze staat en het apparaat voldoet aan jouw wensen.

Bekijk beste prijs!

bol.com
coolblue.nl

Bekijk beste prijs!

bol.com
coolblue.nl