Hogedrukspuit – Waarvoor en hoe gebruik je de hogedrukspuit?

0
55
Hogedrukspuit

Een hogedrukspuit is tegenwoordig onmisbaar gereedschap voor zowel huishoudelijk als industrieel gebruik. Hogedrukspuiten bieden een krachtige manier om oppervlakken schoon te maken, verf te verwijderen, vuil weg te spuiten en nog veel meer. In dit uitgebreide artikel zullen we alles bespreken wat je moet weten over hogedrukspuiten, inclusief hun geschiedenis, het juiste gebruik, waar je op moet letten bij aanschaf en hoe je ze schoonmaakt.

De Kracht van een Hogedrukspuit

Een hogedrukspuit, ook wel bekend als een hogedrukreiniger of powerwasher, is een apparaat dat water onder hoge druk gebruikt om verschillende taken uit te voeren, zoals het reinigen van oppervlakken, het verwijderen van verf, het ontstoppen van afvoeren en nog veel meer. De kern van een hogedrukspuit is een pomp die water naar een spuitmond leidt, waar het onder hoge druk wordt vrijgegeven. Dit hoge drukniveau maakt het mogelijk om vuil en verontreinigingen grondig te verwijderen.

Toepassingen van Hogedrukspuiten

Hogedrukspuiten hebben een breed scala aan toepassingen en kunnen worden gebruikt voor:

 1. Reiniging van oppervlakken: Hogedrukspuiten zijn ideaal voor het reinigen van terrassen, opritten, gevels, en zelfs voertuigen. Ze verwijderen moeiteloos vuil, algen, schimmel en zelfs hardnekkige vlekken.
 2. Verwijderen van verf: Met het juiste mondstuk en de juiste druk kunnen hogedrukspuiten oude verflagen snel verwijderen, waardoor het voorbereiden van oppervlakken voor schilderwerk veel gemakkelijker wordt.
 3. Ontstoppen van afvoeren: Hogedrukspuiten kunnen verstopte afvoeren en rioolbuizen ontstoppen door de krachtige waterstroom door de blokkades te duwen.
 4. Tuinonderhoud: Voor het reinigen van tuingereedschap, tuinmeubilair, terrassen en het verwijderen van onkruid tussen tegels zijn hogedrukspuiten uitermate geschikt.
 5. Industriële reiniging: In industriële omgevingen worden hogedrukspuiten gebruikt voor het schoonmaken van machines, apparatuur en grote oppervlakken.

Top 5 beste Hogedrukspuiten

 1. Karcher K7 Premium

Deze Kärcher K7 Premium Smart Control biedt je daadwerkelijk een all-in pakket. Naast de hogedrukreiniger krijg je ook een terrasreiniger, vuilfrees, waterfilter, spuitlans, wasborstel, rioolslang, 2 flessen wasmiddel en een tuinslang meegeleverd. Geen excuses meer, je kunt dus direct aan de slag! Met de App van Kärcher krijg je via je smartphone ook nog eens gerichte schoonmaakadviezen. Als extra optie beschikt deze K7 ook over een haspel. Dit maakt het mogelijk om de slang snel op te rollen zonder knikken erin. De werkdruk ligt met 180 bar aan de hoge kant. Daarnaast heb je ook nog eens de beschikking over een reinigingscapaciteit van 60 vierkante meter per uur. Je kunt hierdoor dus ook grote en zwaar verontreinigde oppervlakken schoon krijgen. De waterstraal die uit deze Kärcher komt kun je op sterkte instellen. Zo beschadig jij niet je geliefde fiets of auto.

Pluspunten

+ Bij deze set krijg je een terrasreiniger, vuilfrees, waterfilter, wasborstel, spuitlans, rioolslang, tuinslang en 2 flessen schoonmaakmiddel meegeleverd

+ Verbind de hogedrukreiniger met de Kärcher app voor extra tips en begeleiding bij je reinigingsklus

+ Dankzij de haspel rol je de slang altijd netjes op zonder knikken

Minpunten

De tuinslang is 15 meter, dus voor langere afstanden heb je een verlengsnoer nodig

2. Karcher K5 Power Control Car & Home

Deze Kärcher K5 Power Control Car & Home is de opvolger van de Kärcher Full Control Car & Home. Het is duidelijk te zien dat deze vernieuwde hogedrukreiniger in een nieuw jasje is gestoken. Om te beginnen krijg je er al een 2 meter langere hogedrukslang bij. En daarnaast biedt de App van Kärcher ondersteuning. Zo geeft hij aan hoe je het beste kunt schoonmaken en op welke druk. De maximale druk van deze reiniger is 145 bar. Mensen die hun hogedrukreiniger regelmatig gebruiken kunnen hun hart ophalen bij deze K5. Hij heeft een goede en krachtige waterstraal. Een vuilfrees en ook reinigingsmiddelen worden meegeleverd. De terrasreiniger zorgt ervoor dat je terras er weer tiptop uitziet. En met de roterende borstel kun je je auto mooi schoon wassen. En dit zonder krassen.

Pluspunten

+ Je klaart diverse reinigingsklussen met de meegeleverde terrasreiniger, vuilfrees, wasborstel, waterfilter en spuitlans

+ Via de bediening op de spuitlans stel je de waterdruk eenvoudig af op de reinigingsklus

+ Het automatische start/stop systeem voorkomt onnodige belasting van de motor

Minpunten

Je krijgt geen riool- of tuinslang meegeleverd

3. Karcher K4 power Control Car & Home

Kärcher heeft met deze nieuwe K4 Power Control Car & Home een goede opvolger voor de Kärcher K4 Full Control Car & Home. De hogedrukreiniger is in een totaal nieuw jasje gestoken. De grootste wijziging is toch wel de hogedrukslang, deze is nu maar liefst 8 meter langer dan zijn voorganger. Daarnaast biedt hij middels de App van Kärcher de beste schoonmaakadviezen aan. Deze tips bevatten bijvoorbeeld informatie om de juiste druk te gebruiken bij het schoonmaken. De K4 beschikt over een schoonmaak kracht van 130 bar. Er worden ook accessoires meegeleverd zoals een vuilfrees voor grove verontreiniging, een terrasreiniger voor grote oppervlakken, een wasborstel voor het krasvrij schoonmaken van je auto of fiets. Ook worden er flessen met reinigingsmiddel meegeleverd.

Pluspunten

+ Je klaart diverse reinigingsklussen met de meegeleverde terrasreiniger, vuilfrees, wasborstel, waterfilter en spuitlans

+ De regelbare waterdruk zorgt ervoor dat je de waterdruk goed op de reinigingsklus afstelt

+ Door de 8 meter lange hogedrukslang bereik je ook de uiteindes van de tuin

Minpunten

Je krijgt geen riool- of tuinslang meegeleverd

4. Karcher K3 Power Control Bike

Kärcher levert met de K3 Power Control Bike een all-in apparaat. Naast hogedrukreiniger worden namelijk ook een vuilfrees, waterfilter, velgenwasborstel en wasmiddel meegeleverd. Je kunt hierdoor kleine reinigingsklussen uitvoeren die net wat meer kracht nodig hebben. Denk hierbij aan het schoonmaken van vuile motorfietsen, tuinmeubelen en velgen. De maximale werkdruk van deze K3 is 120 bar. En hij heeft een reinigingscapaciteit van 25 vierkante meter per uur. Door de regelbare werkdruk kun je de druk aanpassen op jouw specifieke klus. Je weet zo zeker dat je de lak op je fiets niet beschadigd. Met de wieltjes en het fijne handvat neem je hem overal mee naartoe.

Pluspunten

+ Je krijgt een vuilfrees, waterfilter, spuitlans, velgenwasborstel en wasmiddel meegeleverd

+ De regelbare waterdruk zorgt ervoor dat je de waterdruk goed op de reinigingsklus afstelt

+ Dankzij de wielen verplaats je de hogedrukreiniger gemakkelijk

Minpunten

Je krijgt geen terrasreiniger, wasborstel en riool- of tuinslang meegeleverd

5. Bosch Fontus GEN II (zonder accu)

De Bosch Fontus GEN II heeft geen accu maar wel een watertank van maar liefst 15 liter. Hiermee kun je dan ook veel verschillende schoonmaakklusjes uitvoeren. Van het schoonmaken van een terras tot aan het schoonmaken van tuinstoelen alles kan met deze Bosch. De werkdruk bedraagt 20 bar en hiermee maak je terrassen tot wel 25 vierkante meter schoon. Bosch levert deze hogedrukspuit met 4 spuitpatronen en een instelbare waterdruk. Dit geeft jou de mogelijkheid om zowel lichte als hardnekkige vlekken te bestrijden. Dankzij de wieltjes aan de onderzijde en het uitschuifbare handgreepje verplaatst je deze Bosch makkelijk van plek a naar plek b in je tuin.

Pluspunten

+ De hogedrukreiniger werkt op accu, waardoor je ook op plekken zonder stopcontact werkt

+ Je klaart diverse reinigingsklussen met de meegeleverde wasborstel en waterfilter

+ Het automatische start/stop systeem voorkomt onnodige belasting van de motor

Minpunten

De hogedrukreiniger wordt geleverd zonder terrasreiniger, vuilfrees, rioolslang en tuinslang

Hoe Gebruik je een Hogedrukspuit?

Het gebruik van een hogedrukspuit vereist enige voorbereiding en zorg om schade aan oppervlakken of letsel te voorkomen. Hier zijn de stappen om een hogedrukspuit veilig en effectief te gebruiken:

 1. Veiligheidsuitrusting: Draag altijd de juiste veiligheidsuitrusting, zoals een veiligheidsbril en handschoenen, om jezelf te beschermen tegen opspattend water en puin.
 2. Lees de handleiding: Bestudeer de handleiding van de hogedrukspuit grondig voordat je begint. Elk model kan verschillende instructies hebben.
 3. Selecteer de juiste druk en mondstuk: Kies het juiste mondstuk voor de taak die je wilt uitvoeren. Hogere druk is niet altijd beter, omdat dit schade kan veroorzaken. Begin met een lagere drukinstelling en pas deze indien nodig aan.
 4. Test op een klein oppervlak: Voordat je met de hoofdtaak begint, test je de hogedrukspuit op een klein, onopvallend oppervlak om te controleren hoe het reageert.
 5. Houd de spuit op de juiste afstand: Houd de spuit op een geschikte afstand van het te reinigen oppervlak om schade te voorkomen. Dit kan variëren afhankelijk van het mondstuk en de drukinstelling.
 6. Beweging en richting: Houd de spuit in beweging en gebruik gelijkmatige bewegingen om strepen te voorkomen. Spuit altijd van boven naar beneden bij het reinigen van verticale oppervlakken.
 7. Veilig uitschakelen: Schakel de hogedrukspuit veilig uit en laat de druk ontsnappen voordat je het mondstuk verwijdert.

Waar Moet je op Letten bij de Aanschaf van een Hogedrukspuit?

Bij de aanschaf van een hogedrukspuit zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt:

 1. Toepassing: Bedenk waarvoor je de hogedrukspuit gaat gebruiken. Huishoudelijke taken vereisen meestal geen zeer krachtige machines, terwijl industrieel gebruik een robuustere eenheid vereist.
 2. Druk- en debietniveau: Controleer de specificaties van de hogedrukspuit om te zien welke druk- en debietniveaus deze kan bereiken. Hogere druk en debiet zijn niet altijd nodig voor elk doel.
 3. Materiaal en duurzaamheid: Kies een hogedrukspuit die is gebouwd met duurzame materialen die bestand zijn tegen de omstandigheden waarin je deze wilt gebruiken.
 4. Stroombron: Hogedrukspuiten kunnen worden aangedreven door elektriciteit, benzine of diesel. Kies de stroombron die het beste past bij je behoeften en beschikbaarheid.
 5. Accessoires: Overweeg welke accessoires je nodig hebt, zoals verschillende mondstukken, verlengstukken, reinigingsmiddelen en haspels voor slangen.
 6. Budget: Stel een budget op en zoek naar hogedrukspuiten binnen dat budget. Vermijd het kopen van goedkope modellen van lage kwaliteit, omdat deze mogelijk niet lang meegaan.
 1. Veiligheidsfuncties: Een goede hogedrukspuit moet zijn uitgerust met veiligheidsfuncties, zoals een vergrendelingssysteem om onbedoeld starten te voorkomen, een veiligheidsschakelaar en drukontlasting om de spuit veilig uit te schakelen, en een systeem om de druk te regelen.
 2. Lengte van de Hogedrukslang: De lengte van de hogedrukslang is belangrijk, vooral als je grote oppervlakken wilt reinigen. Kies een hogedrukspuit met een slang die lang genoeg is om comfortabel te kunnen werken zonder dat je de spuit steeds hoeft te verplaatsen.
 3. Mobiliteit en Opberggemak: Let op het gewicht en het ontwerp van de hogedrukspuit. Modellen met wielen of handvatten zijn gemakkelijker te verplaatsen. Zorg er ook voor dat de hogedrukspuit gemakkelijk kan worden opgeborgen wanneer deze niet in gebruik is.
 4. Onderhoud: Controleer of de hogedrukspuit gemakkelijk te onderhouden is. Toegang tot onderdelen zoals de pomp en de spuitmond is belangrijk voor onderhouds- en reparatiedoeleinden.
 5. Garantie: Bekijk de garantievoorwaarden van de fabrikant om te zorgen dat je gedekt bent in geval van defecten of problemen met de hogedrukspuit.

Hoe Maak je een Hogedrukspuit Schoon?

Het onderhouden van je hogedrukspuit is essentieel om ervoor te zorgen dat deze optimaal blijft presteren en een lange levensduur heeft. Hier zijn enkele stappen om je hogedrukspuit schoon te maken:

 1. Spoel de hogedrukspuit: Spoel de hogedrukspuit grondig met schoon water om achtergebleven vuil en chemicaliën uit het systeem te verwijderen.
 2. Ontkoppel en reinig de spuitmond: Verwijder de spuitmond en reinig deze zorgvuldig. Gebruik een naald of een dun draadje om eventuele verstoppingen te verwijderen.
 3. Reinig de zeef: Controleer en reinig de inlaatzeef om te voorkomen dat vuil de pomp binnendringt.
 4. Controleer de slangen: Inspecteer de hogedrukslang op eventuele slijtage of beschadiging. Vervang deze indien nodig.
 5. Opslag en winterklaar maken: Als je de hogedrukspuit gedurende langere tijd niet gebruikt, zorg dan dat deze winterklaar is door water uit het systeem te verwijderen om bevriezing te voorkomen.
 6. Onderhoudsschema: Volg het onderhoudsschema dat wordt aanbevolen in de handleiding van je hogedrukspuit om ervoor te zorgen dat deze in topconditie blijft.

De Geschiedenis van de Hogedrukspuit

De geschiedenis van de hogedrukspuit gaat terug tot de vroege 20e eeuw. In 1927 patenteerde de Amerikaanse ingenieur Frank Ofeldt het concept van de hogedrukspuit, die hij de “high-pressure washer and cleaner” noemde. Zijn uitvinding legde de basis voor de moderne hogedrukspuiten die we vandaag de dag kennen.

Het gebruik van hogedrukwater voor reinigingsdoeleinden nam gestaag toe na de Tweede Wereldoorlog, vooral in industriële en landbouwtoepassingen. In de daaropvolgende decennia werden hogedrukspuiten verder ontwikkeld en werden ze compacter en gebruiksvriendelijker.

Met de opkomst van de milieubeweging en de behoefte aan efficiënter watergebruik, werden hogedrukspuiten ook aangepast om water te besparen door het gebruik van efficiëntere sproeiers en regelbare drukinstellingen.

Tegenwoordig zijn hogedrukspuiten niet alleen populair in de industrie en landbouw, maar ook in huishoudens over de hele wereld.

Conclusie

Een hogedrukspuit is een veelzijdig gereedschap dat talloze huishoudelijke en industriële toepassingen biedt. Door de juiste hogedrukspuit te kiezen, deze correct te gebruiken en regelmatig te onderhouden, kun je ervoor zorgen dat je investering zichzelf terugbetaalt in efficiëntie en duurzaamheid. Volg altijd de veiligheidsrichtlijnen en lees de handleiding van je hogedrukspuit voor het beste resultaat. Met deze kennis in handen ben je klaar om vuil en vuil met gemak te bestrijden en je omgeving schoon en stralend te houden.

Bekijk beste prijs!

coolblue.nl
bol.com

Bekijk beste prijs!

coolblue.nl
bol.com

Bekijk beste prijs!

bol.com
Coolblue.nl

Bekijk beste prijs!

coolblue.nl
bol.com