Wij kunnen wel stellen dat een hometrainer 1 van de meest populaire manieren is van het beoefenen van sport in je eigen huis. Eigenlijk is dit een zeer laagdrempelige manier om fitter te kunnen worden. Daarnaast kun je de hometrainer natuurlijk ook gebruiken om af te vallen of om je conditie te verbeteren. Je bent totaal niet afhankelijk van de weersomstandigheden. Welke hometrainers er te koop zijn, en waar je op dient te letten lees je in onderstaand artikel. Ook op onze website hebben wij een top 5 samengesteld van de in onze ogen beste hometrainers van dit moment. Wij hebben dan gekeken naar de kwaliteit en naar de kwaliteit- prijsverhouding.
Top 5 beste hometrainers voor thuis
- Flow Fitness Stelvio Racer M hometrainer
Je springt op je thuisfiets en werkt aan je conditie! Met deze Flow Fitness Stelvio Racer M fitness fiets is dat geen enkel probleem. Er zijn maar liefst 999 weerstandsniveaus wat ongekend veel is. Daardoor blijft aan je conditie werken voor iedereen een uitdaging. Met een ingesteld trainingsprogramma hoef jij niet na te denken over wat voor training je wilt samen stellen. Met zowel een verstelbaar zadel als stuur kun je altijd in de voor jou meest comfortabele stand je training uitoefenen. Je voeten zitten ook vast tijdens de training middels de toeclip pedalen. Met een tablethouder hoef je niets te missen van je favoriete film of serie. In het ingebouwde scherm volg je je resultaten.
Pluspunten
+ Met een fitness fiets voelt de training realistischer aan, wat hem geschikt maakt voor wielrenners
+ Je stelt de training nauwkeurig af op jouw niveau dankzij de 999 weerstandsniveaus
+ Je zet je tablet stevig vast op de speciale houder om tijdens het trainen naar je favoriete serie te kijken
Minpunten
– Je moet je eigen training samenstellen, want de hometrainer heeft geen vooraf ingestelde programma’s
2. Schwinn Airdyne AD8 hometrainer
We kunnen deze Schwinn Airdyne AD8 met recht een professionele hometrainer noemen! Hiermee kun je nou echt effectieve cardiotrainingen doen. Vooraf kun je een trainingsprogramma instellen of je traint op basis van je hartslag om specifieke afvaldoelen te behalen. Zowel je boven als onder lichaam worden getraind omdat je tijdens het trappen de handvatten heen en weer duwt. Je kunt de multi-grip handvatten op verschillende manieren vasthouden en zo kun je dus zelf kiezen hoe je je bovenlichaam traint. De luchtweerstand zorgt ervoor dat je uitgedaagd blijft. Hoe meer kracht je zet hoe zwaarder het wordt. Zo kun je jezelf dus lekker afmatten. Ideaal geschikt om HIIT-trainingen te kunnen voltooien. Het LCD scherm zit op ooghoogte zodat je je voortgang kunt blijven checken! De ventilator zorgt ervoor dat je ook lekker afkoelt tijdens de training! Deze hometrainer is tevens een Coolblue’s beste keuze product.
Pluspunten
+ Dankzij de luchtweerstand beschikt de airbike over een oneindige hoeveelheid weerstandsniveaus voor voldoende uitdaging
+ Je traint zowel je onderlichaam als je bovenlichaam dankzij de bewegende handvaten
+ De hometrainer is geschikt voor revalidatietraining, omdat hij een ergometer heeft
Minpunten
– Je verbindt de airbike niet met een app, waardoor je minder trainingsmogelijkheden hebt
– Je hebt minimaal 2 personen nodig om dit apparaat in elkaar te zetten, omdat de montage complex is
3. Flow Fitness Stelvio Racer Pro i hometrainer
De Flow Fitness Stelvio Racer Pro i zorgt ervoor dat jij topfit blijft. Je fietst routes over de hele wereld en je kunt racen tegen je vrienden. Daarnaast houd je ook nog eens de trainingsprestaties nauwlettend bij en dat zonder je huis te verlaten! Middels bluetooth verbind je de hometrainer makkelijk met je smartphone of tablet. Er zijn 2 apps beschikbaar: Kinomap app en de iConsole+app. In deze apps krijg jij oneindig veel trainingsmogelijkheden om jouw doelen te kunnen behalen. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je liever je eigen ding doet. Ook dat is geen probleem. Via het ingebouwde scherm kun je kiezen uit maar liefst 32 weerstandniveaus. Het zadel en het stuur zijn eenvoudig te verstellen zodat jij altijd in de voor jou ideale positie op deze hometrainer zit. Wanneer je klaar bent met je training rol je deze Stelvio Pro i eenvouidig aan de kant middels zijn transportwielen. Let wel op dat je dit product na levering zelf in elkaar dient te zetten
Pluspunten
+ Met een fitness fiets voelt de training realistischer aan, wat hem geschikt maakt voor wielrentrainingen
+ Je breidt trainingen uit en krijgt meer inzicht in je resultaten dankzij de verschillende apps
+ Tijdens de training houd je je hartslag in de gaten met de ingebouwde hartslagsensoren
Minpunten
– Je slaat geen trainingsgegevens op, want de hometrainer heeft geen instelbare gebruikersprofielen
4. Schwinn IC8 hometrainer
Met deze Schwinn IC8 is het een fluitje van een cent om dagelijks alles uit jezelf te kunnen halen. Je hebt 2 soorten apps waar je kunt kiezen uit gevarieerde trainingen. Dit zijn de Zwift of de RideSocial app. Met deze applicaties kun je fietsen over het strand, jezelf in de bergen wanen of je doorkruist een mooie Europese hoofdstad. Los van het feit dat je een locatie kunt kiezen, is het ook mogelijk om te trainen in 100 verschillende soorten weerstandniveaus. Mocht je nou cardio en krachttraining willen combineren? Dit kan makkelijk doordat deze hometrainer 2 speciale houders heeft om een setje dumbbells bij de hand te kunnen houden. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je moet revalideren na een zware blessure. Je kunt dan trainen met vermogen op de ergometer. Het stuur en ook het zadel zijn zeer makkelijk te verstellen. Dit zorgt ervoor dat je altijd met een goede houding aan het sporten bent. De transportwielen onder deze hometrainer zorgen ervoor dat je hem na het sporten makkelijk weer kunt opbergen en hij niet in de weg staat.
Pluspunten
+ Met een fitness fiets voelt de training realistischer aan, wat hem geschikt maakt voor wielrentrainingen
+ Dankzij de Ride Social app breid je trainingen uit en krijg je meer inzicht in je resultaten
+ Je gebruikt de hometrainer dankzij de hoge kwaliteit tot 6 uur per dag, wat hem geschikt maakt voor duurtrainingen
Minpunten
– Door de complexe montage heb je minimaal 2 personen nodig om dit apparaat in elkaar te zetten
5. Virtufit HTR 1.0 hometrainer
Wanneer je op de kleintjes wil letten, maar toch thuis wil trainen dan kan deze VirtuFit HTR 1.0 iets voor jou zijn! Dit instapmodel beschikt over een ingebouwde hartslagsensor. Het stelt jou dus in staat om in een korte tijd je conditie naar een goed niveau te tillen. Op het scherm kun je de volgende dingen aflezen: hartslag, calorieverbruik, snelheid, tijd en afstand. Onder het stuur bevindt zich een draaiknop waarmee je handmatig het weerstandsniveau kunt instellen waarop jij wilt trainen. Het stuur en het zadel zijn beide verstelbaar. Dit zorgt ervoor dat je altijd met een juiste houding kunt trainen waardoor je blessures tegengaat. Wil je nou tijdens het trainen lekker gehydrateerd blijven? Of je favoriete serie volgen? Dat kan door de bidonhouder en de tablethouder die zich op deze hometrainer bevinden. Deze HTR 1.0 is zelfs waterpas instelbaar en heeft een brede stabilisator aan de achterzijde voor meer stabiliteit. Een zeer fijne bijkomstigheid zijn de transportwieltjes aan de onderzijde van deze hometrainer. Hiermee is hij makkelijk opgeborgen na gebruik.
Pluspunten
+ Tijdens de training houd je je hartslag in de gaten met de ingebouwde hartslagsensoren
+ Na gebruik verplaats je de hometrainer eenvoudig dankzij de transportwielen
+ Je maakt een gebruikersprofiel aan, waarmee je gegevens opslaat en trainingen persoonlijker maakt
Minpunten
– Je moet je eigen training samenstellen, want de hometrainer heeft geen vooraf ingestelde programma’s
De hometrainer met de grootste bekendheid
Er zijn hometrainers in vele soorten en maten. Je hebt de loopband, de roeitrainer en de crosstrainer. In dit artikel lees je onze ervaring met de bekendste van het stel, de hometrainer. Dit zeer populaire fitnessapparaat voor thuis, lijkt veel op een fiets maar dan zonder wielen. De verticale hometrainer is bij het grote publiek wel bekend. Hierbij lijkt het of je op de fiets zit. Maar is er ook een ligfiets variant. Hier zijn de pedalen aan de voorkant verwerkt en dit maakt dat je een liggende houding dient aan te nemen.
Hoe en waarom ga jij de hometrainer gebruiken?
Voordat je een hometrainer gaat aanschaffen is hert prettig om te weten hoe en waarvoor je hem wilt gaan gebruiken. Dus wil jij afvallen, meer bewegen, of je conditie verder opbouwen? Dan dien je weer naar andere soort hometrainers te kijken dan wanneer je er flinke en stevige trainingen mee wilt doen. En ook hoe vaak je hem gaat gebruiken is een doorslaggevend punt in de keuze voor het apparaat. Deze informatie is van belang om een goede hometrainer die bij jou past uit te kunnen kiezen. Zowel qua budget als qua trainingsmogelijkheden.
Hoogte instelbaarheid
Het spreekt voor zich dat hoe comfortabeler jij op je hometrainer zit, hoe minder kans je hebt op blessures. Het is dus belangrijk om te weten of de hometrainer te verstellen is. 1 heel belangrijk punt hierbij is je lichaamslengte. Over het algemeen zijn de meeste hometrainers geschikt voor mensen tot 1.90 meter lang. Wanneer je langer bent dan 1.90 meter dan zijn er vaak wel speciale uitvoeringen beschikbaar. Het is dus raadzaam om goed te kijken naar de minimale en ook naar de maximale zithoogte. Wanneer je een comfortabele zithouding wilt hebben, is het belangrijk dat het stuur te verstellen en te kantelen is. Om de afstand tot het stuur te kunnen veranderen, is het van belang een zitting te hebben die ook horizontaal te verstellen is. En natuurlijk een zeer belangrijk punt, de zitting moet voor jou comfortabel zijn. Anders ben je snel uitgekeken op de hometrainer. Mocht je nou wat moeilijker ter been zijn kies dan voor een hometrainer die een lage instap heeft.
Console
Wanneer we kijken naar het stuur van de hometrainer zien we dat deze beschikt over een console. Op deze console zie je alle informatie die jij voor jouw training nodig hebt. Denk hierbij aan: snelheid, calorieverbruik en de hartslag die wordt gemeten. Het is dus goed om voor jezelf in kaart te hebben wat je wilt weten en ook verbeteren. Aan de hand daarvan weet je wat voor training je dient te gaan doen om jouw doelen te kunnen behalen!
Verschillende trainingsprogramma’s en weerstandsniveaus
Wanneer een hometrainer duurder is in aanschaf, heeft hij vaker ook de beschikking over meerdere en uitgebreidere trainingsprogramma’s. Denk hierbij aan trainingen met daarin verschillende heuvels en zelfs met intervaltrainingen. Ook hier is het weer goed om te weten en te bedenken wat het beste bij jou past. Ook wanneer je rustig met de hometrainer wilt werken kan het wisselen van trainingsschema jou helpen om toch jouw conditie te verbeteren. Naast het aanpassen van de trainingen, is er ook de mogelijkheid tot aanpassing van de weerstandniveaus. Het is wel per model verschillend of dit handmatig dient te gebeuren of elektronisch. Het elektronische is natuurlijk nauwkeuriger maar ook duurder. En ook hier komt weer om de hoek kijken wat jouw uiteindelijke doel is. Dan weet je ook hoeveel weerstandniveaus jouw hometrainer nodig heeft!
Vliegwiel
Onderschat het vliegwiel niet zeggen wij altijd. Dit vliegwiel is namelijk het onderdeel dat ervoor zorgt dat je een vloeiende trapbeweging hebt en dus ook meer comfort tijdens jouw training. Het gemiddelde gewicht van een vliegwiel bedraagt 10 kilogram. Hoe zwaarder het vliegwiel is, hoe intensiever je kunt trainen. Bij een zwaarder vliegwiel komen ook automatisch meer weerstandsniveaus mee om in te kunnen stellen. Ook is het belangrijk om naar de overbrugging te kijken. Soms gaat dit met tandwielen en een ketting. In de basis is daar niets mis mee. Het enige nadeel hieraan is dat het redelijk wat lawaai produceert. Wanneer je kiest voor een overbrenging met een V-snaar is deze veel geruislozer en comfortabeler.
Pedalen
De pedalen zijn het onderdeel die het zwaar te voortduren krijgen. Met je volle gewicht zet je hier kracht op om het beste uit jezelf te kunnen halen. Het spreekt dus voor zich dat deze van een goede kwaliteit behoren te zijn. Ook is het fijn wanneer de pedalen jou de grip geven die je nodig hebt. Vaak zie dat ze een pedaalband hebben. Deze pedaalband klik je om je voet heen en daardoor heb jij meer grip en glij je niet meer zo snel uit. Dan is er ook nog de crank. Dit is een zeer onderhoudsgevoelig onderdeel. De crank verbindt de trappers namelijk met de aandrijving. Vaak bestaan ze uit 1 stuk, maar cranks die bestaan uit 2 of 3 onderdelen zijn makkelijker te onderhouden en tevens ook beter van kwaliteit. En ja, dit zie je dan terug in de prijs van de hometrainer.
Weerstandssystemen
Zoals we al hebben besproken hebben de hometrainers verschillende weerstandsniveaus. Deze weerstandsniveaus verhoog je door het vliegwiel af te remmen met een remsysteem. En ook hier zit weer veel verschil in kwaliteit van deze verschillende systemen. Wanneer we kijken naar de duurdere modellen dan beschikken deze over het algemeen vaak over elektronische remsystemen. De hoeveelheid stroom die er door de magneten gaat zorgt voor een vloeiende afwisseling in weerstand. Met dit systeem zijn dus ook hogere weerstanden mogelijk. Dit kun je dan weer gebruiken bij zwaardere duurtrainingen. Er is ook een keuze mogelijk in het magnetische remsysteem. Hierbij is de afstand tussen het vliegwiel en de magneet bepalend voor de hoeveelheid weerstand die jij ervaart. Dit gaat wat minder vloeiend, maar kost ook een stuk minder. Als we kijken naar de goedkoopste hometrainers dan zien we dat deze gebruik maken van een blokrem. Deze blokremmen zie je ook terug op de gewone fietsen. Het nadeel is dat ze snel slijten. En dan zul je ze dus ook vaker moet vervangen. En als laatste is er nog de bandrem. Ook een goedkopere optie. Het nadeel hieraan is dat deze vrij veel lawaai maakt. Dit komt door de wrijving met het vliegwiel.
Waar zet jij jouw hometrainer neer?
Wat ook een belangrijk punt is bij het maken van de juiste keuze voor jouw hometrainer is de plek waar je hem wilt gaan neerzetten. Een zwaarder apparaat geeft doorgaans veel meer stabiliteit tijdens de trainingen. Maar let wel op: deze zijn een stuk moeilijker verplaatsbaar. Mocht je de hometrainer vaker van plaats willen veranderen? Er zijn ook hometrainers met wieltjes beschikbaar. Deze rol je na gebruik weer makkelijk aan de kant. En mocht je hem na gebruik echt willen opbergen? Kies dan voor de inklapbare variant! In onze top 5 kun jij kiezen wat voor jou de beste keuze.
Wanneer koop je kwaliteit?
De door ons hierboven vermelde punten zijn vooral afhankelijk van je doel. Maar in het algemeen zijn er een aantal zaken waaraan je kunt zien of de hometrainer van een goede kwaliteit is. Wanneer we te maken hebben met een zwaarder apparaat dan is deze gemaakt van betere materialen zoals metaal. De lichtere apparaten maken meer gebruik van plastic. Deze onderdelen zijn vaak ook slijtage gevoeliger. Nog 1 laatste tip: wanneer de draaiende onderdelen goede kogellagers hebben dan mag en kun je er van uit gaan dat ze een stuk langer meegaan.
Prijzen vergelijken
Hoe meer opties, hoe duurder de hometrainer zal zijn. Ook het gebruik van sterke en goede materialen zie je terug in de prijs. Wanneer je een budget in je hoofd hebt is het goed om te weten wat voor jou belangrijk is. Kijk voor de beste prijzen in onze top 5 onder het kopje hometrainers!