Wanneer je overgaat tot de aanschaf van een vrijstaande vaatwasser is het raadzaam om op de volgende zaken te letten: Kies het aantal couverts wat bij jouw thuissituatie past. Kijk ook goed naar de afmetingen van de vaatwasser. Deze moet immers wel passen op de plek waar jij hem wilt plaatsen. Verder heb je nog te maken met het bedieningspaneel. Deze kan zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant zitten. Het is verstandig om dus vooraf al te bepalen waar jouw voorkeur ligt. Daarnaast zijn er ook nog veel technische snufjes die je kunt kiezen voor het gebruiksgemak. In onze top 5 op deze website vind je de in onze ogen beste vrijstaande vaatwassers van dit moment.
De top 5 beste vrijstaande vaatwassers
- Whirlpool WFC 3C26 P vrijstaande vaatwasser
Deze Whirlpool WFC 3C26 P biedt ruimte aan 14 couverts. Dit betekent dat je veel vaat in 1 keer kunt reinigen. De bovenkorf is in hoogte verstelbaar. Hierdoor passen ook grotere voorwerpen makkelijk in deze vrijstaande vaatwasser. Je kunt middels de resttijdsindicator aflezen hoelang de wasbeurt nog duurt. In totaal kun je kiezen uit 8 programma’s. Hier zit ook een nachtprogramma tussen. Het nachtprogramma produceert slechts 39 decibel en is daarmee zeer stil. Bij deze Whirlpool is ook aan veiligheid gedacht, want met de waterslang beveiliging wordt bij storing de watertoevoer afgesloten.
Pluspunten
+ De krachtige inverter motor zorgt ervoor dat de vaatwasser stiller is, minder energie verbruikt en minder snel stuk gaat
+ Met de resttijdsindicator weet je precies wanneer je weer over een schone vaat beschikt
+ Met plaats voor 14 couverts is deze vaatwasser ruimer dan vergelijkbare modellen
Minpunten
– Heeft geen antibacterieel programma voor een extra grondige reiniging van je vaat
2. AEG FFB63700PM vrijstaande vaatwasser
Deze AEG FFB63700PM kan letterlijk toveren! Met de AirDry technologie kun jij je servies zo terug in de kast zetten. En dit zonder dat daar een theedoek aan te pas komt! Hoe kan dit dan precies? Nou met deze optie laat de vaatwasser de deur automatisch 10 centimeter opengaan. Hierdoor drogen de laatste druppels vanzelf op. Voor de wijnglazen is er het behoedzame programma. Als je hele vieze vaat hebt gebruik je het intensieve programma. En voor een snelle vaat gebruik je natuurlijk het korte programma. Je kunt met de startuitstelfunctie de vaatwasser tot 3 uur laten opstarten. Zo kun je de vaat laten draaien in de nacht tijdens het daltarief!
Pluspunten
+ De intensieve zone verwijdert hardnekkige etensresten van je aangekoekte ovenschalen
+ Heeft een middenklasse was kwaliteit, dus wast je vaat beter dan de gemiddelde vaatwasser
Minpunten
– De vaatwasser heeft geen machinereinigingsprogramma, dus zelf schoonmaken blijft nodig
3. Miele G 5022 SC CLST vrijstaande vaatwasser
Miele er is geen betere! Deze vrijstaande Miele G 5022 SC CLST met 3D-besteklade doet zijn slogan eer aan. Door deze 3D-besteklade heb je geen last van een bestekmand in de onderste korf. Daarnaast wordt je bestek ook veel beter schoon. Het is in de basis een zeer zuinige vaatwasser met veel verschillende programma’s. Voor iedere soort vaat is er wel een programma. Met het intensief programma was je de zeer vuile pannen zo schoon. Dit is een extra heet water programma. Kwetsbare glazen was je weer goed en veilig schoon met het behoedzame programma. Met de uitgestelde start kun je de vaatwasser laten starten wanneer het lage energietarief weer van kracht is.
Pluspunten
+ Gaat langer mee dankzij de bouwkwaliteit topklasse
+ Met plaats voor 14 couverts is deze vaatwasser ruimer dan vergelijkbare modellen
Minpunten
– Deze vaatwasser is met energieklasse E minder zuinig in gebruik dan vergelijkbare modellen
4. Miele G 7222 SC BRWS vrijstaande vaatwasser
De Miele G 7222 SC BRWS is een zeer energiezuinige, vrijstaande vaatwasser. Dankzij energieklasse A betaal je weinig jaarlijkse energiekosten en draag je je steentje bij aan het milieu. De vaatwasser heeft 8 vaatwasprogramma’s en plek voor maximaal 14 couverts. Heb je snel schone bekers nodig tijdens een feestje? Kies dan de QuickPowerWash functie. Je hebt dan schone vaat binnen 58 minuten. Ondertussen heb je amper door dat het apparaat aanstaat. Dankzij het geluidsniveau van 43 decibel maakt deze vaatwasser relatief weinig geluid. Na afloop opent automatisch de vaatwasserdeur op een kier. Hierdoor ontsnapt de warme lucht en droogt je vaat energiezuinig. Zo hoef je na afloop de plastic vaat niet meer af te drogen.
Pluspunten
+ Deze vaatwasser is met energieklasse A erg zuinig
+ Met de QuickPowerWash functie is je vaat schoon binnen 58 minuten
+ Is met een geluidsniveau van 43 decibel stiller dan vergelijkbare vaatwassers
Minpunten
– Heeft geen behoedzaam programma om je glaswerk te beschermen
5. ETNA VWV240RVS vrijstaande vaatwasser
De ETNA VWV240RVS is dankzij energieklasse C zuinig in het wassen van je vieze vaat. Je hebt hierdoor geen last van hoge energiekosten. In de vrijstaande vaatwasser heb je ruimte voor 14 couverts. Je vorken en messen leg je in de besteklade bovenin, zodat je in de onderste korf meer ruimte hebt voor grote pannen. Zodra 1 van de 8 vaatwasprogramma’s aanstaat, hoor je het apparaat nauwelijks. Met een geluidsniveau van 40 decibel werk je dus geconcentreerd thuis door. Wil je plastic bakjes drogen? Dan stel je de vaatwasser zo in dat de deur na afloop van een programma automatisch opengaat. Zo ontsnapt de warme lucht en hoef je niet meer af te drogen.
Pluspunten
+ Deze vaatwasser is met energieklasse C erg zuinig
+ Is met een geluidsniveau van 40 decibel stiller dan vergelijkbare vaatwassers
+ Aan het einde van het wasprogramma opent de vaatwasser voor een sneller en beter droogresultaat
Minpunten
– Is met een basisklasse waskwaliteit minder goed in het wassen van je vaat
Een vrijstaande vaatwasser aanschaffen
Er is wel degelijk een verschil tussen een inbouw en een vrijstaande vaatwasser. Wanneer een vaatwasser is ingebouwd gaat hij heel mooi op in je keuken. Bij een vrijstaande vaatwasser dien je dus goed na te denken waar je hem in de keuken wilt positioneren. Zoals we hierboven al hadden geschreven is de plek van het bedieningspaneel ook iets om op te letten. Hij kan zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant zitten. Het voordeel van een bedieningspaneel aan de buitenkant is dat je altijd kunt zien wat de vaatwasser aan het doen is. Je ziet welk programma hij draait, hoe- lang het nog gaat duren en op welke tempratuur de vaatwasser staat de draaien. Het voordeel van een bedieningspaneel aan de binnenzijde, is dat de vaatwasser er dan net wat strakker uitziet. Ze vallen hierdoor minder op.
Gebruiksgemak
Tegenwoordig hebben de meeste vaatwassers wel de beschikking over allerlei technische snufjes. Deze maken het natuurlijk fijner en makkelijker om de vaatwasser te gebruiken. Denk hierbij aan: uitgestelde start optie, een optie halve lading, intensieve programma’s voor vuile vaat of een vaatwasser waarbij je de bovenste korf kan aanpassen om meer afwas kwijt te kunnen. Een optie halve lading bespaart veel water en energie. Zeker in deze tijden is het goed om hier op te letten. Ook zijn er nog stille vaatwassers op de markt. Deze kunnen gemakkelijk in een kleine of open keuken geplaatst worden. Wij raden altijd aan om een vaatwasser te kiezen die past bij jouw situatie, wensen en behoeftes.
Afmetingen
We weten dat je dus op zoek bent naar een vrijstaande vaatwasser en niet naar een inbouwmodel. Maar toch moet je ook bij een vrijstaande vaatwasser goed nadenken over de afmetingen. Wanneer we kijken naar een standaard afmeting dan is deze: tussen de 55 en 60 centimeter breed. Er zijn ook smallere modellen op de markt. Deze zijn dan tussen de 40 en 45 cm breed. Het voordeel aan een smaller model is dat deze makkelijk in een keuken past waarbij je niet zo heel veel extra ruimte hebt. Het is belangrijk dat je een vaatwasser aanschaft die in jouw ruimte past. Aan de voorkant moet je voldoende ruimte hebben om de deur volledig te kunnen openen. En aan de achterkant is het belangrijk om ruimte over te laten voor de aansluitingen. Deze moet je natuurlijk op een goede manier kwijt kunnen!
Bovenblad
Een vaatwasser koop je natuurlijk met de voornaamste reden om niet meer met de hand af te hoeven wassen. Wel is het zo dat iedere vaatwasser zijn eigen manier heeft om jouw vaat schoon te krijgen. Bij de meeste vaatwassers zien we dat ze gebruik maken van de condensdroogtechniek. Deze techniek wast je vaat met koud water na. Het nadeel aan dit type vaatwasser is dat deze niet extreem zuinig zijn. Een ander nadeel is dat je vaat ook niet echt heel erg droog uit de machine komt.
Er zijn ook vaatwassers die een zeoliet techniek gebruiken. Deze techniek zorgt ervoor dat je vaat droger uit de machine komt. Daarnaast zijn deze vaatwassers ook sneller en energiezuiniger. De zeolietkorrels zetten het vocht om in warmte, waardoor de vaat opdroogt.
Als laatste is er nog de ventilatiedroogtechniek. Bij deze techniek wordt de deur van je vaatwasser een stukje opengezet om de warme lucht te laten ontsnappen. Het voordeel hieraan is dat er maar weinig extra energie voor nodig is. Daardoor heeft dit soort vaatwassers ook een betere energieklasse. Bijkomend voordeel is dat je vaat ook goed droog wordt. Hierdoor kun je het meteen terug in je kast zetten. Kijk bij onze top 5 welke vaatwasser het beste bij jou past!